Nedelja,
17. 7. 2011,
11.31

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
govedo radioaktivnost

Natisni članek

Nedelja, 17. 7. 2011, 11.31

8 mesecev, 1 teden

Na Japonskem strah pred kontaminirano govedino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Iz vse več japonskih prefektur poročajo o pošiljkah govedine s povečano vsebnostjo radioaktivnega cezija.

Japonski mediji poročajo, da so cezij odkrili v mesu že 132 živali, ki naj bi se prehranjevale s kontaminiranim senom. Meso kontaminiranih živali je po trditvah lokalnih oblasti prišlo v 36 od 47 japonskih prefektur, na prodajnih policah pa naj bi se že znašlo v 31 prefekturah. Japonska vlada je ob tem javnost skušala pomiriti z izjavo, da uživanje običajnega obroka kontaminirane govedine ni zdravju nevarno. Radioaktivno sevanje še vedno prisotno Po mnenju pristojnih služb dogodek kaže na to, da v marčevskem rušilnem potresu in cunamiju poškodovana jedrska elektrarna Fukušima še vedno oddaja radioaktivno sevanje, saj prihaja kontaminirano meso prav s tega območja.

Prihodnji teden umik kontaminirane govedine s polic Japonska vlada bo zato prihodnji torek predvidoma izdala odlok o umiku govedine iz prefekture Fukušima s trgovinskih polic. Potem ko bodo podrobno preučili domet kontaminacije živine, bodo odlok morda razširili tudi na druga območja v neposredni bližini Fukušime, je še poudaril namestnik japonskega ministra za zdravje Kohei Ocuka.

Na končne odločitve pa bodo Japonci morali še malo počakati, saj država po jedrski nesreči v Fukušimi ni vzpostavila centraliziranega sistema za nadzor vsebnosti radioaktivnih snovi v živilih in se zanaša zgolj na teste, ki jih izvajajo lokalne oblasti.