Sobota,
16. 4. 2011,
17.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Madžarska protesti reforme

Sobota, 16. 4. 2011, 17.48

8 let

Množice Madžarov protestirajo proti Orbanovi vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Budimpešti se je zbralo na tisoče policistov, vojakov, gasilcev, carinikov in paznikov v zaporih, ki protestirajo proti načrtovanim varčevalnim ukrepom konservativne vlade Viktorja Orbana.

Pridružili so se jim tudi številni drugi protivladni protestniki, ki nasprotujejo vladnim načrtom spremembe ustave. V Budimpešto so se zgrnili protestniki z vseh koncev države. Stavka uniformiranih delavcev je uperjena predvsem proti vladnim načrtom, da bi črtali zgodnejše upokojevanje, in za zaščito pravic delavcev ter modernih pogojev dela. "Gasilci rešujejo tudi mačke, čeprav se za njih ne briga niti pes" Notranji minister Sandor Pinter je sicer prepovedal, da bi protestirali v uniformah, zato so gasilci v belih majicah, policisti v modrih suknjičih, cariniki pa v zelenih majicah in kapah. Nekateri gasilci pa se tudi požvižgajo na prepoved in vseeno demonstrirajo v uniformah. Protest se vije od Trga herojev do parlamenta, spremljata pa ga tudi dva gasilska tovornjaka. Na transparentih pa je mogoče prebrati tudi, da "gasilci rešujejo tudi mačke, čeprav se za njih ne briga niti pes".

Zdaj naj bi se pred parlamentom začele splošne demonstracije proti načrtovanim spremembam madžarske ustave, ki po mnenju številnih kritikov prinašajo diskriminacijo nekaterih družbenih skupin ter omogočajo utrditev Orbanove vlade na oblasti. Parlament naj bi o novi ustavi glasoval 18. aprila.

Spomnimo: Prejšnjo soboto so v Budimpešti potekale tudi množične vseevropske demonstracije, na katerih so se delavci uprli varčevalnim ukrepom evropskih držav na račun delavstva. Demonstracij, ki so potekale pod geslom Ne varčevalnim ukrepom - za socialno Evropo, za delovna mesta in blaginjo, za pravične davke in zakone, se je udeležilo tudi okoli 300 članov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.