Torek,
27. 12. 2011,
18.28

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

modernizacija

Torek, 27. 12. 2011, 18.28

1 leto, 8 mesecev

Medvedjev strategu Kremlja poveril modernizacijo države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je danes 47-letnega Vladislava Surkova imenoval za namestnika predsednika vlade, pristojnega za področje inovacij in gospodarske modernizacije v Rusiji.

Surkov, ki velja za človeka blizu premieru Vladimirju Putinu, je bil doslej prvi namestnik vodje urada predsednika in eden najvplivnejših mož v Kremlju.

Še posebej osovražen v liberalnih krogih Surkov se je v Kremelj prebil še v času prvega ruskega predsednika Borisa Jelcina, sodeloval pa je tudi z Vladimirjem Putinom v času dveh njegovih predsedniških mandatov kot tudi z njegovim naslednikom, sedanjim predsednikom Medvedjevom.

V dobrem desetletju je postal eden najvplivnejših ljudi, politični strateg Kremlja, ki je v zadnjih letih še posebej osovražen v liberalnih krogih. Obtožujejo ga, da stoji za poskusi omejevanja drugače mislečih. Vendar je sam po drugi strani prepričan, da so prav "previdne reforme" Medvedjeva ohranile in še okrepile demokracijo v Rusiji.

Skoval je izraz "suverena demokracija" Prav vprašanje demokracije je v zadnjem času še posebej aktualno v Rusiji, ki jo pretresajo množični protesti zaradi kršitev na decembrskih parlamentarnih volitvah.

Surkov je znan tudi po tem, da je skoval izraz "suverena demokracija" za opis ruskega političnega sistema v obdobju po padcu Sovjetske zveze, v katerem pa je prišlo do povečevanja moči zveznih oblasti in erozije državljanskih svoboščin.

"Lutkar, ki je že davno privatiziral politični sistem" Ruski milijarder Mihail Prohorov mu je pred meseci očital, da je privatiziral politični sistem. "Tam je lutkar, ki je že davno privatiziral politični sistem, pritiska na medije in zavaja državno vodstvo," je dejal. "Ime mu je Vladislav Jurjevič Surkov, prvi namestnik vodje kabineta," je še pojasnil.

Surkov je prvič po imenovanju uradno razkril, kakšna je bila njegova vloga v ruski politiki. "Jaz sem bil tisti, ki je pomagal Jelcinu uresničiti mirno predajo oblasti (Putinu)," je dejal. Pojasnil je tudi, da je bil on tisti, ki je pomagal Putinu kot predsedniku stabilizirati politični sistem.

Surkova bo na položaju prvega namestnika šefa predsednikove administracije nasledil Vjačeslav Volodin.