Torek,
14. 1. 2014,
18.05

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Nemčija ZDA dogovor

Natisni članek

Torek, 14. 1. 2014, 18.05

8 let, 3 mesece

Mediji: Protivohunskemu dogovoru med Nemčijo in ZDA grozi propad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Načrtovani dogovor med Nemčijo in ZDA o prenehanju vohunjenja med državama, ki naj bi bil odgovor na razkritja, da je ameriški NSA vohunil tudi v Nemčiji, je po poročanju medijev tik pred propadom.

Nemška vlada tako naj ne bi več pričakovala, da se bodo ZDA odpovedale nadzoru nad Nemci.

Čeprav se pogajanja o sporazumu uradno še nadaljujejo, nemška vlada skoraj nima več upanja, da bodo sklenili dvostranski dogovor o prenehanju vohunjenja, saj se ZDA očitno ne želijo odpovedati prisluškovanju nemški vladi in političnim funkcionarjem, je poročal nemški časnik Süddeutsche Zeitung.

Nemški pogajalci imajo občutek, da so jim Američani lagali V nemški obveščevalni agenciji BND, ki je zadolžena za pogajanja, zatorej po navedbah časnika vlada razočaranje. Prvi mož BND Gerhard Schindler naj bi se po navedbah virov blizu BND pod temi pogoji raje odpovedal sporazumu, kot pa ga podpisal. Zagrenjenost nemških pogajalcev je torej velika, saj imajo občutek, da so jim Američani lagali, še piše časnik.

Med drugim ZDA naj ne bi želele razkriti, kako dolgo so prisluškovali mobitelu nemške kanclerke Angele Merkel. Razkritje te sporne dejavnosti je sicer lani povzročilo ogorčenje v Nemčiji in spodbudilo pozive k sklenitvi dvostranskega dogovora med državama. Prav tako Američani ne želijo razkriti, ali so prisluškovali drugim visokim nemškim politikom.

Sedanja nenaklonjenost ZDA podpisu dogovora z večjo težo naj bi bila za Berlin presenečenje, saj je direktor Agencije za nacionalno varnost (NSA) Keith Alexander nemškim sogovornikom, med drugim tudi Schindlerju, še lani poleti obljubljal obsežen dogovor.

Upajo, da bodo napredek dosegli v prihodnjih treh mesecih A upanje umre zadnje, saj je nemška vlada očitno kljub pomanjkanju popustljivosti na ameriški strani v ponedeljek sporočila, da se pogajanja nadaljujejo in da upajo, da bodo napredek dosegli v prihodnjih treh mesecih, še poroča Süddeutsche Zeitung.

Zahteve po protivohunskem dogovoru so se pojavile po razkritjih ameriškega žvižgača Edwarda Snowdna, da je NSA množično zbiral podatke o telefonskih pogovorih v Nemčiji.

Po navedbah ameriške strani pa so pogovori o sodelovanju nemških in ameriških obveščevalnih služb pripomogli k boljšemu razumevanju o zahtevah in pomislekih obeh strani. Tiskovna predstavnica Sveta za nacionalno varnost ZDA Caitlin Hayden je za nemško tiskovno agencijo dpa povedala, da bodo pogovore na teh temeljih tudi nadaljevali.