Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 2. 2023,
15.29

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

Natisni članek

Evropska unija vojna sankcije Rusija Ukrajina

Sobota, 25. 2. 2023, 15.29

4 mesece, 1 teden

367. dan vojne v Ukrajini

Lukašenko priznal: Dokument z ruskim skrivnim načrtom morda res obstaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

129

Aleksander Lukašenko | Aleksander Lukašenko je v zadnjem letu večkrat grozil, da bi lahko napadel Ukrajino, a hkrati tudi večkrat zagotovil, da je ne bo napadel prvi.  | Foto Guliverimage

Aleksander Lukašenko je v zadnjem letu večkrat grozil, da bi lahko napadel Ukrajino, a hkrati tudi večkrat zagotovil, da je ne bo napadel prvi.

Foto: Guliverimage

Dokument z načrtom za zlitje Belorusije z Rusijo do leta 2030, ki so ga ta teden družno razkrili preiskovalni novinarji iz več držav, je bil morda res napisan pred tremi leti, je za belorusko tiskovno agencijo Belta danes dejal Aleksander Lukašenko. Načrt je predvideval tako rekoč popolno demontažo neodvisnosti Belorusije, ki bi do leta 2030 tudi uradno postala ruska vazalna država. 

Glavni poudarki dneva:

19.42 Lukašenko priznava, da načrt za rusko absorpcijo Belorusije verjetno res obstaja
15.22 Poljska ne bo več dobila ruske nafte
11.55 Sirene za zračni napad po vsej Ukrajini

9.08 Kanada z novimi sankcijami proti Rusiji in še štirimi leopardi za Ukrajino
7.32 Ukrajina: Ruska mornarica je podvojila število ladij v Črnem morju
6.00 Članice EU z dogovorom o desetem svežnju sankcij proti Rusiji

19.42 Lukašenko priznava, da načrt za rusko absorpcijo Belorusije verjetno res obstaja

Beloruski avtokrat Aleksander Lukašenko je danes stopil pred medije in potrdil zavedanje o obstoju načrta za integracijo Belorusije z Rusijo do leta 2030, ki so ga ta teden razkrili preiskovalni novinarji iz Ukrajine, Velike Britanije, Švedske, Estonije, Poljske, Nemčije in ZDA. 

Po Lukašenkovih besedah je dokument nastal pred približno tremi leti, je poročal medij Kyiv Independent, ki se sklicuje na reportažo beloruske tiskovne agencije Belta. V prvotnem poročilu, ki je razkrilo obstoj dokumenta, je neimenovan vir iz obveščevalnih krogov sicer dejal, da naj bi načrt za integracijo Belorusije nastal leta 2021 v režiji kremeljskega direktorata za čezmejno sodelovanje.

Lukašenko in Putin sta od začetka vojne v Ukrajini redno v stiku. Pogosto se pojavljajo namigovanja, da želi Putin beloruskega diktatorja prepričati, naj tudi on napade Ukrajino.  | Foto: AP / Guliverimage Lukašenko in Putin sta od začetka vojne v Ukrajini redno v stiku. Pogosto se pojavljajo namigovanja, da želi Putin beloruskega diktatorja prepričati, naj tudi on napade Ukrajino. Foto: AP / Guliverimage

Spomnimo, načrt za zlitje Belorusije z Rusijo je predvideval tako rekoč popolno ukinitev beloruske neodvisnosti. Rusija bi do leta 2030 v državi prevzela tako rekoč vse vzvode oblasti ter nadzor nad gospodarstvom in vojsko, Belorusija pa bi tudi prevzela rusko valuto in se priključila ruskemu davčnemu sistemu. 

Lukašenko je za Belto še dejal, da so se o opisanem načrtu pred tremi leti tudi že pogovarjali in da morda nekateri iz Putinovega kroga Belorusijo morda res želijo priključiti Rusiji, a da državo sam vidi kot samostojno in neodvisno.

15.22 Poljska ne bo več dobila ruske nafte

"Ustavitev dobav ne bo imela nobenega učinka za oskrbo poljskih strank s proizvodi podjetja, vključno z bencinom in dizlom," so sporočili iz koncerna Orlen. Dobave nafte v njihove rafinerije se bodo nadaljevale s tankerji, so pojasnili.

Poleg tega je ruska nafta pokrivala le še okoli deset odstotkov potreb podjetja, zagotavljal pa jo je ruski naftni dobavitelj Tatneft. Gre za edino pogodbo z rusko stranjo, ki je bila še veljavna, potem ko se Orlen ni odločil podaljšati nedavno potekle pogodbe z ruskim Rosneftom.

Še leta 2015 je ruska nafta predstavljala skoraj 100 odstotkov dobav, so spomnili. | Foto: Shutterstock Še leta 2015 je ruska nafta predstavljala skoraj 100 odstotkov dobav, so spomnili. Foto: Shutterstock

Dobava je potekala izključno prek naftovoda in ni spadala pod mednarodne sankcije, so dodali v poljskem podjetju. Naftovod, prek katerega nafto iz Rusije med drugim dobivata tudi Nemčija in Madžarska, je bil namreč izvzet iz sankcij EU proti Rusiji zaradi agresije nad Ukrajino, da bi se države lažje prilagodile na alternativne dobave.

Orlen je še sporočil, da so nafto, dostavljeno prek morja, in naftne derivate od Rusije prenehali kupovati ob začetku ruske agresije nad Ukrajino. Trenutno večino nafte v svoje rafinerije dobavijo iz regij Severnega morja, zahodne Afrike, Sredozemlja, Arabskega zaliva in Mehiškega zaliva.

11.55 Sirene za zračni napad po vsej Ukrajini

V vseh regijah Ukrajine so bile danes zjutraj aktivirane sirene za zračni napad. Zemljevid prikazuje regije in stopnjo trajanja alarma.

9.08 Kanada z novimi sankcijami proti Rusiji in še štirimi leopardi za Ukrajino

Kanada bo sankcije uvedla še proti 192 ruskim posameznikom in podjetjem, obenem pa bo Ukrajini poleg prvotno namenjenih štirih poslala še enkrat toliko dodatnih tankov leopard, je v petek naznanil kanadski premier Justin Trudeau.

"Kanada solidarno stoji ob Ukrajini od začetka konflikta," je na novinarski konferenci na obletnico začetka ruske agresije nad Ukrajino dejal Trudeau. "To bomo počeli še naprej," je zagotovil v Torontu, kjer se je pozneje udeležil vigilije za žrtve vojne.

Ruskega predsednika Vladimirja Putina je označil za nevarnega, strahopetnega in šibkega, obenem pa je priznal, da se zavedajo, da "tega boja še ni konec", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nove kanadske sankcije so usmerjene proti ruskim poslancem, ki so podprli invazijo na Ukrajino, vključno z namestniki premierja, ministri in člani Putinovega urada, vojske in obrambnega sektorja, pa tudi proti družinskim članom tistih, ki so že od prej na seznamu sankcij.

Iz kabineta kanadskega premierja so ločeno sporočili, da so bili predhodno obljubljeni štirje leopardi že dostavljeni na Poljsko, kjer se ukrajinski vojaki urijo za njihovo uporabo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Iz kabineta kanadskega premierja so ločeno sporočili, da so bili predhodno obljubljeni štirje leopardi že dostavljeni na Poljsko, kjer se ukrajinski vojaki urijo za njihovo uporabo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Poleg dodatnih štirih tankov je Kanada sedaj obljubila še dodatne pošiljke oklepnega vozila in streliva.

Nove sankcije proti Rusiji so na obletnico začetka agresije med drugim napovedale tudi ZDA in Evropska unija.

7.32 Ukrajina: Rusija je podvojila število ladij v Črnem morju

Ukrajina je opozorila, da bi se Rusija lahko pripravljala na nove napade, potem ko je v petek podvojila število aktivnih ladij v Črnem morju.

Ruska mornarica je redno izstreljevala rakete iz svoje črnomorske flote kot del prizadevanj Moskve za ciljanje kritične infrastrukture in objektov za proizvodnjo električne energije v Ukrajini. | Foto: Reuters Ruska mornarica je redno izstreljevala rakete iz svoje črnomorske flote kot del prizadevanj Moskve za ciljanje kritične infrastrukture in objektov za proizvodnjo električne energije v Ukrajini. Foto: Reuters

"V Črnem morju se je flota vojaških ladij v primerjavi z današnjim jutrom podvojila − zdaj je osem tam ladij. Glede na aktivnost sovražnega letalstva določene vrste to lahko pomeni, da pripravljajo raketni napad, kot tudi napade z brezpilotnimi letali," je sporočila ukrajinska vlada.

Ena od ladij je fregata, oborožena z osmimi raketami vrste kalibr, so še navedli. Minulo soboto je Ukrajina sporočila, da je Rusija iz Črnega morja izstrelila štiri rakete vrste kalibr, od katerih sta bili dve sestreljeni. 

Ruska črnomorska flota se nahaja na polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Moskva. | Foto: Reuters Ruska črnomorska flota se nahaja na polotoku Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Moskva. Foto: Reuters

Volodimir Zelenski
Novice Zelenski: Ni mi mar, kaj se zgodi z Rusijo

6.00 Članice EU z dogovorom o desetem svežnju sankcij proti Rusiji

Države članice EU so ob prvi obletnici začetka ruske agresije na Ukrajino dosegle dogovor o desetem svežnju sankcij proti Rusiji, so na Twitterju sporočili s švedskega predsedstva Svetu EU. Med drugim vključuje strožje omejitve za izvoz blaga za dvojno rabo in tehnologije.

"Mineva eno leto od ruske brutalne in nezakonite invazije na Ukrajino. Danes je EU potrdila deseti paket sankcij," so zapisali.

Paket po njihovih navedbah vključuje strožje omejitve za izvoz blaga, ki ga je mogoče uporabiti tako v civilne kot vojaške namene, in tehnologije.

V novem svežnju so tudi ukrepi proti novim posameznikom in pravnim osebam, ki podpirajo vojno, širijo propagando ali dobavljajo drone, ki jih Rusija uporablja v vojni. Določeni ukrepi so poleg tega namenjeni boju proti ruskim dezinformacijam.

Branko Soban
Mnenja Branko Soban: Strici so se samo šalili

Države članice bodo morale deseti paket ukrepov proti Moskvi, ki ga je Evropska komisija predlagala pretekli teden, uradno potrditi v pisnem postopku.

"Članice EU so sprejele najstrožje in najobsežnejše sankcije, da bi pomagale Ukrajini zmagati vojno. EU enotno stoji ob strani Ukrajini in njenim prebivalcem. Ukrajino bomo podpirali, dokler bo treba," so še na Twitterju zapisali pri švedskem predsedstvu.

Evropska unija je tako od začetka ruske agresije na Ukrajino sprejela že deset svežnjev ukrepov, o prvem so se članice dogovorile že 23. februarja lani, torej dan pred invazijo. Med ključnimi ukrepi je embargo na uvoz večine ruske nafte v EU, pri čemer je Unija skupaj s partnericami v skupini G7 uvedla tudi cenovno kapico za nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države.

Ukrepi iz prejšnjih devetih svežnjev vključujejo še prepoved uvoza in izvoza blaga, sektorske gospodarske sankcije in izključitev ruskih bank iz sistema Swift. Poleg tega je EU sankcije uvedla proti številnim posameznikom, vključno z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, in pravnim osebam.

Dmitrij Patrušev
Novice Upokojeni ruski general napoveduje: Ta človek bo zamenjal Putina na čelu Rusije
Dobran Božič
Novice Dobran Božič: Putin se Ukrajini z mirovnim sporazumom ne bo nikoli odrekel
Shod za Ukrajino ob 1. obletnici vojne
Novice Na Kongresnem trgu shod v podporo Ukrajini #foto #video
Laibach
Trendi Laibach bodo nastopili v Kijevu, pred enim letom pa so opravičevali Putinova dejanja
Ne spreglejte