Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2012,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

streljanje

Ponedeljek, 17. 12. 2012, 18.37

8 let

Lanza na strelišče vozila njegova mati?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po nekaj dneh so se pojavile nove informacije, strelec Adam Lanza je imel Aspergerjev sindrom, vendar njegova mati Nancy ni poiskala pomoči, kljub temu da je bilo z njim čedalje težje.

Po tragediji se pojavljajo vse glasnejša vprašanja o tem, kakšen mladenič je bil Adam Lanza, ki se je v petek podal na strelski pohod in v osnovni šoli Sandy Hook ubil 20 otrok in šest zaposlenih, pred tem pa še svojo mater Nancy.

Ryan Kraft, ki živi v južni Kaliforniji, je čuval Adama, ko je bil ta še majhen, in se še danes spominja Nancyjinega svarila. Tudi Kraft je nekoč obiskoval osnovno šolo Sandy Hook v Connecticutu. Ko je bil star približno 14 ali 15, je čuval Adama, ta je takrat štel približno devet ali deset let. Kraft je za televizijsko postajo KCBS pripovedoval o trenutku, ko je slišal za streljanje in za to, da je bil vpleten Lanza. "Za trenutek nisem mogel razmišljati. Tresel sem se," je priznal. Hkrati pa se živo spominja svarila Nancy Lanza, naj "ga ima ves čas na očeh in naj mu ne obrača hrbta niti, če gre na stranišče".

Kraft: Adam je bil tih, a zelo inteligenten Kraft se Lanze sicer spominja kot tihega, zelo inteligentnega in introvertiranega mladeniča. "Vsakič, ko sva kaj počela, ali je bilo to igranje z legokockami ali videoigricami, je bil zelo osredotočen na to, kaj počne. Kot bi bil v svojem svetu," je še povedal. Po navedbah nekaterih ameriških medijev pa naj bi imel Adam rad nasilne videoigrice z veliko streljanja. "Otopel sem, nisem še dojel, da se je to zgodilo. Pred 15 leti bi to lahko bil jaz," je še povedal Kraft.

Nancy je bila ljubeča mati Za Nancy pa je povedal, da je bila ljubeča mati, ki se je veliko ukvarjala s svojima otrokoma. Ryan je povedal še, da se ob tem dogodku počuti nemočnega, zato je ustvaril dobrodelno organizacijo, ki bo pomagala otrokom Newtowna, predvsem pa tistim, ki bi morda zaradi dogodka utrpeli posttravmatsko stresno motnjo. Z dobrodelnimi prispevki želi pomagati družinam pri pokopu otrok, hkrati pa ustanoviti poseben sklad za preživele.

Policijska preiskava še vedno ni pokazala, kakšen razlog bi lahko imel Adam za poboj 20 otrok in sedmih odraslih, hišna preiskava pa je pokazala veliko namigov. Sky News opisuje Nancy kot prijazno gospo, ki je s sosedi rada igrala družabne igre. Vsak teden so se sestajali pri nekom doma, presenetljivo pa v 15 letih nihče od sosedov ni prestopil praga njene hiše.

Nancy sosedov ni vabila k sebi domov Nancy se je držala zase, so povedali njeni sosedje. "Njeno družinsko življenje je bilo njeno družinsko življenje. O njem ni govorila," je povedala Louise Tambascio. Kljub temu je lastnik restavracije, ki jo je obiskala pred tragedijo, povedal, da mu je namignila, da je z Adamom čedalje težje. Tudi njegov brat Ryan je povedal, da se je njegovo duševno stanje z leti slabšalo. Adam je bil asocialen, ni imel prijateljev, pred ljudmi se je umikal in nikoli ni gledal v oči. Sosedje so dejali, da je bila Nancy velikodušna in dobra oseba. Po drugi strani pa Sky News poroča, da se je s sinom pripravljala na to, da se Amerika znajde v hudi gospodarski krizi, zato si je doma ustvarila zaloge hrane, če pride ta dan.

Ali je Nancy vozila Adama na strelišče? O Nancy pa je spregovorila tudi Adamova teta Marsha. "Ščitila je svoj dom. Ni vedela, da bo nekoč ubita s svojim orožjem," je za Sky News povedala Adamova teta Marsha Lanza, ki še vedno ne ve, od kod sestrina ljubezen do orožja. Ni znala odgovoriti niti na to, ali je Nancy svoja dva sinova vozila na strelišče in jima kazala, kako streljati. Lastnik strelišča je zagotovil, da nikoli ne bi dovolil streljanja osebam, ki imajo duševne motnje. Adamova teta pa je prepričana, da Nancy ne bi oklevala, če bi kateri od njenih sinov potreboval zdravniško pomoč. Marsha je še povedala, da se je Nancy veliko prepirala z lokalnimi šolami, zato je Adama izobraževala kar doma. "Nancy se je prepirala s šolami. Nisem stoodstotno prepričana, ali je bilo zaradi vedenja ali nezmožnosti učenja, nisem prepričana. Adam je bil zelo inteligenten," je sklenila Marsha.

Lanza je imel Aspergerjev sindrom Preiskovalci za zdaj še niso odkrili, zakaj je Adam svoj strelski pohod končal na osnovni šoli Sandy Hook. Obiskoval jo je pred leti, hkrati pa njegove matere ničesar ne povezuje z omenjeno šolo. Adam naj bi trpel za Aspergerjevim sindromom, obliko avtizma. Ljudje s tem sindromom pa imajo največ težav s socialno komunikacijo, socialno interakcijo in težave na področju fleksibilnosti mišljenja. Hkrati ne obvladajo neverbalne komunikacije, so fizično nespretni in ne kažejo empatije.

V zadnjih dnevih so se pojavila ugibanja, ali je Adam delal sam ali pa ga je k dejanju kdo nagovoril. Poročnik Paul Vance je povedal, da bodo po analizi njegovega računalnika ugotovili, ali je bil v stiku s kom in ali ga je k dejanju kdo nagovoril. Policijska preiskava o razlogih za eno od najhujših tragedij se tako nadaljuje.

Ne spreglejte