Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 1. 2012,
8.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

revolucija

Ponedeljek, 30. 1. 2012, 8.23

8 let

Kubanski komunisti za reforme stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kubanska komunistična partija je na svoji prvi konferenci po letu 1965 sprejela odločitev o reorganizaciji stranke.

Ob koncu dvodnevne strankarske konference pod vodstvom državnega in strankarskega voditelja Raula Castra so v nedeljo sprejeli temeljni dokument, ki predvideva gospodarsko reformo z elementi tržnega gospodarstva.

"Nadaljevali bomo s potrebnimi reformami, a brez najmanjših koncesij sovražniku" Je pa Castro, ki je ob koncu konference nagovoril delegate, vnovič odločno zavrnil zahteve po obsežni politični in družbeni reformi na Kubi. Konferenca je interni strankarski dogodek, je dejal.

Že v soboto je njegov namestnik konference opisal z besedami: "Nadaljevali bomo s potrebnimi reformami, a brez najmanjših koncesij sovražniku."

Strankarske konference tuji novinarji niso smeli spremljati Na konferenci sprejeti dokument predvideva krepitev stranke in spremembo "mentalitete strankarskega življenja", ki predstavlja "psihološko oviro, ki se oklepa dogem in zastarelih kriterijev". Hkrati naj bi reforma stranke prinesla bolje delujoče strankarske strukture, prispevala k izboljšanju odnosov med stranko in množičnimi organizacijami, kot so sindikati in komunistična mladina, okrepila kritiko in samokritiko ter boj proti korupciji in izboljšala delo kubanskih medijev.

Strankarska konferenca, ki je tuji novinarji niso smeli spremljati, je v kubanski ustavi zapisana kot vladni instrument, a je doslej niso še nikoli sklicali.

Zgodovinski strankarski vrh aprila lani Tokratna konferenca sledi zgodovinskemu strankarskem vrhu aprila lani, na katerem so odprli dolgo časa zaprta vrata za gospodarske priložnosti z legalizacijo prodaje stanovanj in avtomobilov, razširitvijo dejavnosti zasebnega sektorja in možnosti kreditiranja kmetov, podjetnikov in lastnikov nepremičnim.

Ne spreglejte