Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
11.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odzivi ograja begunci migranti

Sreda, 11. 11. 2015, 11.56

7 let, 12 mesecev

"Kekcem bomo čez ograjo metali banane!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaški odzivi na postavitev mejne ograje segajo od zaskrbljenosti do norčevanja iz Slovenije.

Postavitev tehničnih ovir na slovensko-hrvaški meji je na Hrvaškem sicer novica, a je nekako v senci povolilnih kalkulacij. O postavitvi ograje so sicer podrobneje poročale vse televizije v včerajšnjih večernih poročilih, a predvsem so ugibali o tehničnih podrobnostih, kje bodo ograje ter o tem, da naj bi postavitev financirala Evropska skupnost.

Državljani Hrvaške so lahko mirni

Presenetljivo se na postavitev ograj niso pretirano odzivali politiki. Le predsednik vlade Zoran Milanović je dejal, da bo vlada "sprejela vse potrebne ukrepe, da zaščiti hrvaške državne interese. Državljani Hrvaške so lahko mirni".

Malce bolj oster je bil hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, ki je na novinarsko vprašanje o postavitvi ograje dejal: "Vprašajte Cerarja, kaj pravzaprav gradi." Ob tem je še opozoril, da Hrvaška nikakor ne krši dogovora, ki so ga na sestanku v Bruslju sklenili šefi vlad držav zahodnobalkanske migrantske poti.

Cerar kot Orban

V Večernjem listu so zapisali, da "Cerarjeva razlaga o postavljanju preprek spominja na obnašanje madžarskega premierja Viktorja Orbana pred postavitvijo ograje na meji s Hrvaško. Govorijo o tem, da so ograje potrebne, da bi preprečili neorganizirane in razpršene prehode meje s Slovenijo, kot se je v enem primeru zgodilo na Sotli. Po drugi strani pa priznajo, da sodelovanje s Hrvaško deluje in da Hrvaška migrante vozi z vlaki, a se bojijo, kako bo v prihodnosti".

Opozarjajo tudi, da bo Hrvaška postala edina članica Evropske skupnosti, ki bo imela dve meji, ograjeni z ograjo. Ob tem se sprašujejo, ali bo tako Hrvaška postala sprejemni center za begunce, še posebno po napovedi Nemčije, da bo striktno začela upoštevati dublinski sporazum in vse migrante začela vračati v državo, kjer so vstopili v Evropsko skupnost, pri čemer bo Grčija izvzeta. "Taka napoved se lahko poveže s tem, da želi Nemčija na zahodnobalkanski poti zgraditi sprejemne centre," sklene Večernji list.

S pedalinom čez Piranski zaliv

Značilnost hrvaških odzivov je tudi ironija, celo smešenje Slovenije. Tako so denimo v Dnevniku televizije RTL prikazali vest, kako lahko begunci pridejo v Slovenijo prek Piranskega zaliva. "Ljudem, ki želijo iz Hrvaške, lahko olajšamo pot. Spoštovani begunci, slovensko mejo lahko zaobidete prek Piranskega zaliva, malo večji mlakuži vode, ki je na nekaterih mestih široka okoli ene milje," je razložil voditelj Dnevnika Zoran Šprajc.

Predlagajo pot s pedalinom, kar bi trajalo 20 minut. "Lahko se tudi oglasite pri vedno prijaznem domačinu Jošku Jorasu," je dodal.

Norčevanja so polni tudi zapisi na forumih. Na tportal.hr je mogoče prebrati komentarje, kot je: "Naj Kekci gradijo ograje, jim bomo prek ograje vrgli kakšno banano." Ali pa: "V Slavonskem Brodu bomo za begunce uvedli obvezen tečaj rezanja ograje, preskakovanja zidu in plavanja čez Sotlo."

Na portalu 24sata.hr pa je eden od komentatorjev zapisal: "Nič več smučanja."

Ne spreglejte