Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 11. 2014,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

spolnost

Sreda, 26. 11. 2014, 15.24

8 let

Kdaj dovolj stari za spolnost?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spolne navade najstnikov vplivajo na zakonsko določeno starost privolitve.

Slovenski srednješolci po zadnjih raziskavah iz leta 2012 trdijo, da je pri 17 letih spolno dejaven vsak drug mladostnik. Ob vstopu v srednjo šolo je spolno dejavnih 30 odstotkov slovenskih dijakov. Pri 15 letih jih je spolno aktivnih 19 odstotkov, pri 16 letih pa skoraj 37 odstotkov najstnikov in najstnic.

Pred 15 letom je spolno aktivnih 5,9 odstotka mladostnikov. Pri nas je zakonsko določena starost za privolitev v spolni odnos 15 let. Država torej spolnih stikov z osebo, mlajšo od 15 let, ne dovoli. Kar pomeni, da teoretično skoraj šest odstotkov slovenskih najstnikov, ki spolno občujejo pred 15 letom, krši zakon.

Zakon Romea in Julije A ni tako. Glede na to, da se v zahodnem svetu starost, ko imajo najstniki spolne odnose, znižuje, v mnogo državah že upoštevajo starostno razliko med partnerjema. Tako je tudi v Sloveniji. Na Finskem na primer spolni odnos z osebo, mlajšo od 16 let, ni kazniv, če ni velike razlike v starosti partnerjev.

Prav zaradi zniževanja starostne meje, ko najstniki postanejo spolno aktivni, so tudi v številnih ameriških zveznih državah in Veliki Britaniji v veljavi tako imenovane izjeme Romea in Julije. Slavna ljubimca sta bila stara 13 let, zato tudi v državah, kjer je starost za privolitev v spolni odnos 15 let, ne preganjajo enako starih najstniških partnerjev, ki so imeli spolne odnose.

V Kanadi dovoljena razlika petih let "Starost bi se morala znižati na 14 let," je za The Telegraph dejal profesor sociologije na univerzi v Glasgowu Matthew Waites, ki je proučeval to tematiko. "Zakon zdaj stigmatizira spolne odnose med mladoletniki, ti si zaradi tega ne upajo poiskati pomoči in informacij pri starših in vzgojiteljih." Kot pravi, bi bilo treba zakonsko določiti, da ni kazniva spolna aktivnost najstnikov med 14 in 16 letom, če sta oba partnerja v tej starostni skupini.

Kot primer dobre zakonodaje v številnih državah navajajo Kanado. Tam so leta 2006 zvišali starost privolitve v spolni odnos na 16 let, a v zakonu tudi določili izjeme, če je eden od spolnih partnerjev star od 14 do 15 let in med partnerjema ni več kot petletne razlike, če pa so stari med 12 in 13 let, je dovoljena razlika v starosti dve leti.

Po drugi strani pa so zakonodaje bolj stroge v primerih, ko je starostna razlika med partnerjema večja. V nekaterih državah so poskušali razlikovati tudi med heteroseksualnimi in homoseksualnimi spolnimi odnosi mladoletnikov.

Avstrija je na primer leta 2002 izgubila pravdo na evropskem sodišču za človekove pravice, ko so poskušali obdržati starostno mejo privolitve v homoseksualne odnose pri 18 letih, za heteroseksualne pa pri 14 letih.

Ne spreglejte