SiolNET. Novice Svet
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Katera je nova prestolnica milijarderjev

0

termometer

New York ni več prestolnica milijarderjev. Od Velikega jabolka je ta naslov prevzel Peking, kjer živi največ najbogatejših Zemljanov.

V kitajski prestolnici živi sto, v New Yorku pa 95 milijarderjev, kažejo podatki podjetja Hurun iz mesta Šanghaj. Hurun objavlja raziskave o najbogatejših ljudeh na svetu in o tem, kako zapravljajo svoj denar, vsako leto pa objavi seznam mest z največ milijarderji.

Na tretjem mestu je Moskva z 66 milijarderji. Ruski prestolnici sledijo Hongkong s 64 bajno bogatimi in Šanghaj s 50 milijarderji.

Peking je lani dobil kar 32 novih milijarderjev, New York pa le štiri. To sovpada z ugotovitvijo, da ima Kitajska več milijarderjev kot ZDA, in kaže, da kitajska elita še naprej kopiči ogromno bogastvo, čeprav se kitajsko gospodarstvo ohlaja.

Hurun je oktobra lani poročal, da je Kitajska v letu pred tem dobila kar 242 novih milijarderjev, s čimer je njihovo število naraslo za 70 odstotkov. Skupaj je na Kitajskem 596 milijarderjev, v ZDA pa 537. Najbogatejši Zemljan še vedno ostaja Američan Bill Gates, ki živi v Medini v ameriški zvezni državi Washington.

V primerjavi z ameriškimi so kitajski milijarderji do svojega bajnega bogastva večinoma prišli sami (niso ga podedovali ali se omožili z bogatim partnerjem). Najbogatejši Kitajec, nepremičninski tajkun Wang Jianlin, je 21. najbogatejši Zemljan z bogastvom, ocenjenim na 34,4 milijarde dolarjev (okoli 31,3 milijarde evrov).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin