SiolNET. Novice Svet
0,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odstopil podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko

0,75

termometer

Karamarko
Foto: STA

Vodja največje vladne stranke HDZ Tomislav Karamarko je odstopil z mesta podpredsednika vlade. Pred tem je Komisija za konflikt interesov z večino glasov odločila, da je v konfliktu interesov zaradi svetovalne dejavnosti njegove žene.

Karamarko je k odstopu pozval tudi premierja Tihomirja Oreškovića in drugega podpredsednika vlade Boža Petrova, predsednika stranke Most neodvisnih list. Poudaril je, da ne odstopa zaradi odločitve komisije, ampak zaradi slabih odnosov v vladi.

Petrov je medtem dejal, da je pripravljen odstopiti s položaja v vladi, a le če HDZ umakne zahtevo za glasovanje o nezaupnici Oreškoviću. Če gre Orešković, pa se poslanci Mosta zavzemajo za predčasne volitve. Glasovanje o zaupnici naj bi bilo v četrtek.

Orešković pa je pozval vse udeležence v političnem procesu na Hrvaškem, naj pokažejo največjo možno odgovornost in potrpežljivost. Verjame, da bosta vladni stranki Domoljubna koalicija in Most neodvisnih list presegli razlike ter da bo vlada po stabilizaciji nadaljevala delo v interesu državljanov, poroča STA.

HDZ z novo večino?

V HDZ sicer nadaljujejo prizadevanja, da bi si v parlamentu zagotovili novo politično večino, s čimer bi za novega predsednika vlade ustoličili aktualnega finančnega ministra Zdravka Marića.

Medtem pa si opozicijska SDP nekdanjega predsednika vlade Zorana Milanovića še naprej prizadeva za popolno razpustitev sabora, kar bi vodilo do predčasnih volitev.


V konfliktu interesov zaradi žene

Tomislav Karamarko se je v konfliktu interesov znašel zaradi žene Ane, ki je poslovala s svetovalci v podjetju, ki je povezano z madžarsko naftno družbo MOL. Ta pa je v sporu s hrvaško vlado zaradi državne naftne družbe Ina. Komisija je ugotovila, da je Karamarko zaradi svojih izjav v javnosti in stališč, da se mora Hrvaška povleči iz arbitraže z družbo MOL in prijateljskih vezi njegove žene s svetovalcem, povezanim z madžarsko naftno družbo, v očitnem konfliktu interesov.

"Karamarko lahko deluje v škodo države"        

Komisija je ob tem ugotovila, da Karamarkovi osebni interesi lahko vplivajo na njegovo delo in osebno integriteto. "Zaradi osebnih in poslovnih vezi s svetovalcev Jozom Petrovićem se Karamarko nahaja v situaciji, ko lahko njegovi osebni interesi vplivajo na njegovo nepristranskost, verodostojnost in delo, ki ga opravlja kot prvi podpredsednik vlade," je dejala članica komisije Dalija Orešković.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin