Torek,
20. 8. 2024,
10.18

Osveženo pred

8 ur, 23 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,06
račun Hrvaška

Natisni članek

Torek, 20. 8. 2024, 10.18

8 ur, 23 minut

Kako hrvaški gostinci goljufajo z računi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 8,06
Umag, slika mesta | V času poletne turistične sezone je na terenu več inšpektorjev, ki izvajajo poostren nadzor.  | Foto Maks Škulj

V času poletne turistične sezone je na terenu več inšpektorjev, ki izvajajo poostren nadzor.

Foto: Maks Škulj

Inšpekcijski nadzor hrvaške davčne uprave, ki so ga letos poleti izvedli na Jadranu in v Zagrebu, razkriva, na kakšne načine goljufajo hrvaški gostinci.  

Direktor hrvaške davčne uprave Božidar Kutleša je za RTL Danes pojasnil, kakšne kršitve na terenu zaznavajo inšpektorji oziroma na kakšne načine goljufajo hrvaški gostinci. 

Najpogostejša kršitev je neizdajanje računov, še posebej pri gotovinskem poslovanju. 

Podobno je v primerih, ko račun izdajo, a ga kasneje stornirajo. Takšen račun ni bil davčno potrjen. Če ni bil davčno potrjen, je neveljaven, pojasnjuje Kutleša. 

Na Hrvaškem je 96 tisoč davčnih zavezancev. Na podlagi nekaterih kazalnikov, kot je recimo visoko število storniranih računov, so po analizi tveganja na davčni upravi prepoznali pet tisoč davčnih zavezancev, pri katerih so izvedli inšpekcijski nadzor. Pri 60 odstotkih od teh pet tisoč so dejansko potrdili nekatere nepravilnosti, medtem ko 97 odstotkov vseh davčnih zavezancev posluje legalno. 

Zaradi kršitev letos zaprli devet objektov

V primeru kršitve inšpekcija izreče globo, zadnji ukrep pa je zaprtje gostinskega obrata. Letos so zaprli že devet objektov, večino v Zagrebu. "Če noben drug ukrep ne obrodi sadov, potem objekt zapečatimo. Nikomur ne želimo onemogočiti dela, želimo pa, da spoštujejo obstoječe predpise," pojasni Kutleša. 

V času poletne turistične sezone je na terenu več inšpektorjev, ki izvajajo poostren nadzor. Hkrati se trudijo ljudi ozaveščati o tem, da naj od gostincev zahtevajo in vzamejo račun. 

Kutleša ljudem svetuje, naj vzamejo svoj račun, saj tako ščitijo druge zavezance, ki so lojalni in ki v skladu z zakonom izstavljajo račune. 

Umag, slika mesta
Novice Na potepu od Umaga do Portoroža, Kopra in Trsta: kje so cene najbolj zasoljene? #foto #video