SiolNET. Novice Svet
2,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Juncker posvaril pred novo vojno na Balkanu

2,51

termometer

Jean Claud Juncker
Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes na Dunaju znova posvaril pred izbruhom vojne na Balkanu, če bodo Albanija, BiH, Srbija, Makedonija in Kosovo menili, da EU ne misli resno z njihovim članstvom v povezavi.

"Če bo v zapletenem evropskem okolju nastal vtis, da nismo resni pri evropski perspektivi za zahodni Balkan, bomo pozneje, morda pa tudi že kmalu priča temu, kar se je na območju zgodilo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja," je dejal Juncker v govoru pred avstrijskim parlamentom. Kot je pojasnil, na območju še niso predelali dogodkov iz devetdesetih let.

''Treba je skrbeti za Zahodni Balkan''

Države zahodnega Balkana imajo sicer po Junckerjevih besedah pred sabo še dolgo pot do EU. Je pa predsednik komisije dejal, da v nekaterih državah opaža napredek, "ki še ni dovolj izražen".

Jean-Claude Juncker Novice Juncker naj bi "prezrl" pravno mnenje o arbitraži. Židan: "Dobro, da odhaja"

Predlagal je, da bi v obdobju približevanja uniji tem državam ponudili gospodarski prostor, v katerem bi zanje veljala nekatera enaka pravila kot za članice.

Juncker Trump Novice Dogovor Trumpa in Junckerja je brez vsakršnih jamstev

Ponovil je, da bi lahko prve države s tega območja članice unije postale leta 2025, pozneje pa bodo, a ne hitro, sledile še druge.

Predsednik Evropske komisije je poudaril, da je treba intenzivno skrbeti za zahodni Balkan, pomagati, kjer je to potrebno, a tudi dati jasno vedeti, da morajo pred vstopom v povezavo rešiti vse spore o mejah.

Juncker Novice Juncker zanika, da je bil pod vplivom alkohola #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 50
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin