SiolNET. Novice Svet
0,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Julian Assange: Predal se bom ZDA

0,95

termometer

Julian Assange
Foto: Reuters

Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je ponovno dejal, da se bo po izpustitvi nekdanje ameriške vojakinje Chelsea Manning predal ZDA. "Stojim za vsem, kar sem rekel," je poudaril v četrtek v avdionovinarski konferenci. Assange je še vedno na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

WikiLeaks je pred kratkim na Twitterju zapisal, da bo njihov ustanovitelj privolil v izročitev ZDA, če ameriški predsednik Barack Obama pomilosti Manningovo. To se je zgodilo v torek, ko ji je Obama občutno skrajšal kazen s 35 na sedem let. Manningova bo lahko zapor zapustila predvidoma maja letos.

Obama je v torek v celoti pomilostil skupno 64 zapornikov

Verjetno se bo še veliko govorilo o prihodnosti Manningove, preden bo zapustila zapor, je zdaj dejal Assange. Na vprašanje, ali od novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa pričakuje drugačno obravnavo, je odgovoril, da se bo to še pokazalo.

Obama je sicer v torek v celoti pomilostil skupno 64 zapornikov, še 209 pa je znižal kazen. Assange od junija 2012 živi na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb spolnega nadlegovanja. 

Bradley Manning je spremenil spol

Assange je pred leti razjezil Washington, ko je objavil 700 tisoč tajnih diplomatskih dokumentov in vojaških dokumentov ameriške vojske. Te dokumente je WikiLeaksu predala Manningova oz. tedaj Bradley Manning.

Chelsea Manning oz. nekdanji Bradley Manning, ki je potem spremenil spol, je WikiLeaksu predal obsežno gradivo zaupnih diplomatskih depeš in drugih zaupnih dokumentov. Avgusta 2013 je Manningovo vojaško sodišče obsodilo na 35-letno zaporno kazen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin