Četrtek,
31. 1. 2013,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Karel Erjavec Vesna Pusić Ivo Josipović

Četrtek, 31. 1. 2013, 12.35

8 let

Josipović: Slovenija ne izsiljuje Hrvaške (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaški predsednik je izjavil, da Slovenija ne izsiljuje Hrvaške s tem, ko še ni ratifikacirala hrvaške pristopne pogodbe, ter ob tem izrazil pričakovanje, da bosta državi kmalu rešili spor okoli LB.

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je v Zagrebu izjavil, da Slovenija ne izsiljuje Hrvaške s tem, ko še ni začela postopka ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU zaradi reševanja spora o Ljubljanski banki. Znova je izrazil pričakovanje, da bosta državi kmalu rešili spor o LB in da bo Slovenija začela postopek ratifikacije.

"Kompromisna rešitev, pravična za obe strani" "Menim, da bo rešitev kompromisne narave in da jo bo možno označiti kot pravično za obe strani," je povedal Josipović novinarjem, ki so spremljali današnjo slovesno podelitev odlikovanja poslancu italijanskega parlamenta Aldu Di Biagiju.

Josipović upa, da bosta državi v kratkem času našli skupni jezik in rešili problem Ljubljanske banke ter da bo Slovenija začela postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe. Hrvaški predsednik pa ni želel odgovoriti na vprašanje, katera rešitev bo najboljša za Hrvaško. Poudaril je, da z rešitvami ni treba prehitevati ter da je treba pustiti finančnima strokovnjakoma Zdravku Rogiću in Francetu Arharju, da v miru končata svoje delo.

Füle pozdravil pozitivno ozračje na sestanku Erjavca in Pusićeve Na dogajanje okoli reševanja odprtih vprašanj Slovenije in Hrvaške z optimizom gledajo tudi v evropskih institucijah. Evropski komisar za širitev Štefan Füle je pozdravil pozitivno ozračje na sredinem sestanku zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške, Karla Erjavca in Vesne Pusić. Komisar upa, da je to ključni korak obeh strani k vzajemno sprejemljivi rešitvi problema Ljubljanske banke, ki je, kot je že večkrat poudaril, nujna.

Erjavec in Pusićeva sta se v sredo zvečer na približno dvournem sestanku, ki je večino časa potekal na štiri oči, dogovorila o pospešitvi dialoga reševanja problema Ljubljanske banke ter v tem kontekstu za sestanek obeh ministrov in strokovnjakov Arharja in Rogića 6. februarja v Sloveniji.

Pusićeva: Arbitraža ne pride v poštev Po koncu sestanka je Pusićeva poudarila, da Slovenija ne bo zadnja država, ki bo ratificirala hrvaško pristopno pogodbo, do zdaj jo je namreč ratificiralo že 23 držav, članic Evropske unije. Med preostalimi, ki tega še niso storile, pa je Slovenija edina, ki postopka ratifikacije sploh še ni začela.

Pusićeva je še pojasnila, da z alternativnim reševanjem cilja na rešitev zunajsodnega postopka. Zavrnila pa je možnost, da bi o tem vprašanju odločala mednarodna arbitraža, ki se je državi že poslužujeta v primeru določanja meje na morju.

"Pogoji Slovenije so zelo jasni" Slovenija in Hrvaška iščeta poravnalno rešitev v povezavi z bilanco LB, ki bi bila v okviru dunajskega sporazuma o nasledstvu, je v Bruslju sporočil Erjavec. "Pogoji Slovenije so zelo jasni. Želimo, da je ta problem del obvez, ki jih prinaša dunajska pogodba. Gre za nasledstveno vprašanje, znotraj tega lahko sklenemo neko poravnavo, nek dogovor ... pogoj pa je, da ne tečejo sodni postopki proti LB pred hrvaškimi sodišči," je dejal Erjavec.

Na vprašanja, za kakšno poravnavo gre, je minister dejal le: "Govorimo o bilanci LB in ta bilanca mora biti poravnana. Ne moremo govoriti samo o pasivi, ampak tudi o aktivi in pogledati, kaj izračun pokaže." O podrobnostih ni želel govoriti, češ da je politik, ne finančni strokovnjak.

Erjavec: Rešitev je mogoče doseči do februarja Šlo naj bi za poravnavo glede vprašanja 278 milijonov evrov, kolikor naj bi Hrvaška zahtevala od Slovenije za prenesene vloge varčevalcev, in vprašanja terjatev nekdanje podružnice LB v Zagrebu do hrvaških podjetij; šlo naj bi za 1,2 milijarde evrov terjatev.

Vsekakor naj bi po Erjavčevih besedah šlo za "konkretno rešitev", ne pa za način reševanja problema. Časa za arbitražo namreč ni, mediatorja ne potrebujemo, je še poudaril minister in ponovil oceno, da je rešitev mogoče doseči do konca februarja.