Petek,
13. 3. 2015,
13.00

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvaška Srbija

Natisni članek

Petek, 13. 3. 2015, 13.00

8 let, 3 mesece

Je bil Tesla musliman?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Hrvati in Srbi se že desetletja prerekajo, čigav je Nikola Tesla.

Eden izmed hrvaških dnevnikov svojim bralcem v nakup ponuja medaljone velikih osebnosti hrvaške zgodovine. Med njim je tudi medaljon Marca Pola, ki se je sicer rodil na Korčuli, a nobenemu Italijanu ne pade na pamet, da bi trdil, da je veliki popotnik Hrvat.

Sporen pa je tudi medaljon Nikole Tesle, enega največjih znanstvenikov človeštva. To, da ga razglašajo za sina Hrvaške, še zdaleč ni samoumevno. O tem, kateremu narodu pripada Tesla, se Hrvaška in Srbija prepirata že vse od razpada Jugoslavije. Do tedaj je bil Tesla pač Jugoslovan.

Obe državi Teslov rojstni dan, 10. junij, slavita kot praznik. V Srbiji je to dan znanosti, na Hrvaškem dan Nikole Tesle. Srbi zelo zavzeto promovirajo Teslo kot Srba: po njem se imenuje beograjsko letališče, njegov portret je na bankovcih. Na Hrvaškem se po njem imenujejo šole in univerze, leta 2006 pa so imeli leto Nikole Tesle.

Gospić, kraj v monarhiji Spor o Tesli se je med državama začel med vojno, med katero so Hrvati razstrelili njegov spomenik, češ da je Srb. Pozneje so spomenik postavili nazaj in zatrdili, da je Tesla Hrvat. Prav tako Gospić reklamirajo kot izjemno turistično destinacijo, "rodni kraj Nikole Tesle".

Nikola Tesla se je rodil v kraju Smiljan pri Gospiću, v družini srbskega pravoslavnega duhovnika. Gospić je bil tedaj del Vojne krajine in je pripadal Avstro-Ogrski. V gimnazijo je hodil v Karlovcu, na univerzo v Gradcu in Pragi, največ časa pa je preživel v Ameriki. Tam je tudi umrl v sobi newyorškega hotela, v katerem je prebival.

Žaro v pravoslavno cerkev Leta 1957 so njegovo žaro na željo njegove nečakinje prenesli v Beograd, v Muzej Nikole Tesle.

Lani je srbski patriarh predlagal, da bi Teslovo žaro prenesli v cerkev svetega Save, kar naj bi se za "največjega sina Srbije" spodobilo. Srbska vlada je tedaj podpisala sporazum s cerkvijo o prenosu žare, a to je v javnosti izzvalo ogorčenje. Tako v srbski kot hrvaški. Med Srbi zato, ker menijo, da Tesli vera ni bila pomembna, med Hrvati zato, ker bi to pomenilo, da je Tesla zagotovo Srb.

Kako pomemben je kraj rojstva, priča tudi seznam bostonskega MIT, ki je na seznamu najpomembnejših osebnosti posameznih držav Teslo uvrstil med Hrvate. Da seznam morebiti res ni nekaj, na kar bi se sklicevali prvi in drugi, pove podatek, da se je Željko Ražnatović - Arkan znašel med Slovenci – rojen je bil pač v Brežicah.

Diplomatski spor na madridski razstavi Kakorkoli – zadnji incident med državama v zvezi z Nikolo Teslo se je zgodil pred kratkim v Madridu, kjer je bila na ogled velika razstava o znanstveniku. Ker je bila brezplačna, si jo je vsak dan ogledalo nekaj tisoč ljudi, organizirala pa sta jo beograjski muzej in španski telekomunikacijski operater Telefonica.

Zaradi razstave je izbruhnil manjši diplomatski spor. Na razstavi nikjer ni bila omenjena Hrvaška. Zapisano je bilo, da se je rodil "v Smiljanu, srbski vasi v avstro-ogrski monarhiji". Hrvaško veleposlaništvo se je na to burno odzvalo in pozvalo organizatorje, naj besedilo popravijo. In so ga. Zapisali so: "Severnoameriški znanstvenik srbskega rodu Nikola Tesla, rojen v Smiljanu, območju z večinskim srbskim prebivalstvom v današnji Hrvaški." Tako Srbi kot Hrvati so bili zaradi tega strahovito jezni na Špance, češ da je ta trditev še bolj netočna, kot je bila prejšnja.

Pomočnik direktorja Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković je zato predlagal novo besedilo: "Nikola Tesla, srbsko-ameriški znanstvenik, rojen v vasi Smiljan v Vojni krajini, tedaj v avstrijski monarhiji, zdaj na Hrvaškem." S tem, da je dodal, da današnja Hrvaška v nobenem primeru ne more biti država rojstva Nikole Tesle.

V resnici musliman? Svoj pogled na narodnost in veroizpoved Nikole Tesle pa je dodal mufti iz Sandžaka Muamer Zukorlić. Pred dnevi je za srbske časopise izjavil, da je bil Nikola Tesla musliman. "Pred kratkim se je začela razprava o tem, da bi Teslovo žaro prenesli v pravoslavno cerkev. Povedati jim moram, da je Tesla tik pred smrtjo sprejel islam. Kosti nobenega muslimana pa se ne smejo prenesti v cerkev," je dejal sicer kontroverzni mufti.

Za njegovo izjavo sicer ni nobenih dokazov.