Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 3. 2013,
7.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hugo Chavez Nicolas Maduro Venezuela

Sreda, 13. 3. 2013, 7.44

8 let

Je bil Chavez zastrupljen?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Venezuelska vlada je napovedala uradno preiskavo vzroka smrti nekdanjega predsednika Huga Chaveza, potem ko se pojavlja vse več ugibanj o tem, da so ga zastrupile tuje sile.

Trenutni predsednik Nicolas Maduro se je zavezal, da bo preiskal obtožbe o morebitni Chavezovi zastrupiti, ki jih je prvi podal že sam Chavez, ko so mu leta 2011 diagnosticirali raka. V vladno komisijo, ki bo preiskovala vzroke Chavezove bolezni, bodo povabljeni tudi tuji znanstveniki. "Poiskali bomo resnico. Slutnja nam pravi, da so našega vodjo Chaveza zastrupile temne sile, ki jim je prekrižal pot." Maduro je povedal, da je za zdaj še prezgodaj govoriti o točnem vzroku Chavezovega raka, in hkrati poudaril, da imajo Združene države Amerike laboratorije, v katerih so sposobni proizvajati bolezni.

Chavez že ob začetku bolezni govoril o morebitni zastrupitvi "Imel je raka, ki je bil močnejši od vseh pričakovanj. Vse nakazuje, da so njegovemu zdravju škodovali z najnaprednejšimi tehnikami … To je Chavez slutil že od začetka bolezni." Chavez naj bi na Kubi opravil štiri operacije, na koncu pa je umrl zaradi odpovedi dihal, potem ko so se rakave metastaze razširile v njegova pljuča. Maduro je okoliščine Chavezove smrti primerjal z obtožbami, ki so se pojavile ob smrti Jaserja Arafata leta 2004. Takrat so se pojavila ugibanja o tem, ali so palestinskega voditelja v resnici zastrupili izraelski agentje.

Za rakom zbolela tudi argentinska predsednica Že decembra 2011 se je Chavez spraševal, ali Združene države niso odgovorne tudi za raka, argentinske predsednice Cristine Fernandez de Kirchner. "Nočem izrekati nobenih neutemeljenih obtožb, vendar ali bi bilo res tako nenavadno, če bi Združene države razvile tehnologijo nastanka raka, za katero ne bi nihče vedel?" Po prepričanju venezuelske opozicije je bila to še ena v vrsti Chavezovih teorij zarote, katerih osnovni namen je bil odvračanje pozornosti. Torek je bil sicer uradni dan konca žalovanja, vendar se bo to najbrž vseeno nadaljevalo. Opozicija v tem vidi vladno izkoriščanje smrti nekdanjega predsednika v politične namene.

Maduro: Sem človek z ulice Na začetku svoje kandidature je Maduro svoj govor začel s posnetkom Chaveza, ki poje državno himno. Zaradi te geste so številni njegovi podporniki zajokali. Opozicijski kandidat Henrique Capriles, ki zagovarja interese velikih podjetij in poslovnega sveta, je ob tem poudaril, da njegov nasprotnik ni Chavez, temveč Maduro. Ta je bil deležen kritik, da ni tako karizmatičen kot Chavez. Njegova strategija je bila, da se predstavlja kot junak delavskega razreda. Kot je povedal sam: "Nisem Chavez … Sem človek z ulice."

Maduru se obeta zmaga "Sem začasni predsednik, vrhovni vodja oboroženih sil in predsedniški kandidat, ker je tako želel Chavez. Jaz sledim njegovim ukazom." Javnomnenjske raziskave, ki so jih opravili pred Chavezovo smrtjo Maduru napovedujejo dobrih 10 odstotnih točk prednosti pred opozicijskim kandidatom Caprilesom, ki je proti Chavezu izgubil na oktobrskih predsedniških volitvah.

Ne spreglejte