Torek,
13. 8. 2024,
7.12

Osveženo pred

1 dan, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,74
Grčija gasilci požar Atene

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 7.12

1 dan, 1 ura

Izredne razmere v Grčiji: umrla ena oseba, ljudje množično zapuščajo svoje domove #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,74

V požarih, ki so v ponedeljek dosegli predmestje Aten, je umrla ena oseba, najmanj 66 ljudi je zaradi poškodb potrebovalo zdravniško pomoč, med njimi dva gasilca, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S plameni se spopada okoli 700 gasilcev, pristojni pa opozarjajo, da razmere na terenu spričo močnih vetrov in suše ostajajo izredno zahtevne.

Po navedbah neimenovanega vira britanskega BBC so truplo žrtve požara našli v predmestju severno od Aten. Ženska naj bi bila prva žrtev tokratnih požarov, ki sicer divjajo že tretji dan.

Odrejene množične evakuacije

Za območja v regiji Atika severno od grške prestolnice so bile od nedeljskega izbruha požara odrejene množične evakuacije, medtem ko se več kot 700 gasilcev z okoli 200 vozili in 35 letali ter helikopterji spopada s plameni.

Požar se po poročanju grške televizije ERT razteza na 30 kilometrih, ponekod pa plameni segajo do 25 metrov visoko. Iz grškega observatorija, ki ga prav tako ogroža ogenj, so v ponedeljek sporočili, da je ogenj uničil najmanj 10.000 hektarjev površin.

Dva gasilca sta zaradi opeklin potrebovala zdravniško pomoč, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah grškega ministrstva za zdravje je zdravniško pomoč doslej potrebovalo najmanj 66 poškodovanih v požarih.

Atene, požar | Foto: Reuters Foto: Reuters Gašenje ovirata močan veter in suša

Razmere na terenu ostajajo izredno zahtevne, delo gasilcem pa še posebej otežujeta močan veter in suša. Glede na vremensko napoved si gasilci v kratkem ne morejo obetati oddiha. Kot je za ERT davi opozoril poveljnik grške gasilske zveze Kostas Cigkas, pričakujejo, da se bo veter popoldne še okrepil, kar bo še dodatno otežilo gašenje.

Vremenoslovci na območju Aten za danes napovedujejo visoke temperature do 38 stopinj Celzija, veter pa naj bi pihal s hitrostjo do 39 kilometrov na uro, poroča AFP.

Grčija je zaradi tega v ponedeljek za pomoč zaprosila Evropsko unijo. Ta je že aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite, v okviru katerega bodo pri gašenju požarov z gasilci, tovornjaki in helikopterji Grčiji pomagale Italija, Francija, Češka in Romunija. V pomoč lokalnim gasilcem so že priskočili kolegi iz Moldavije, pomoč pa so ponudile še Turčija, Španija in Srbija. Atene, požar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Grčiji na pomoč gasilci iz drugih evropskih držav

Prav tako so bile v Grčijo napotene ekipe za gašenje požarov iz Češke, Francije, Italije, Srbije in Romunije. Romunski, malteški in moldavski gasilci pa so že prispeli v Grčijo, pomoč pa sta ponudili še Turčija in Španija.

Zaradi gozdnih požarov je za pomoč EU zaprosila tudi sosednja Albanija, ki bo v okviru mehanizma v sredo prejela večnamensko vojaško letalo iz Romunije, ki lahko prevaža šest ton vode, so danes sporočili iz Bruslja.

Premier Kiriakos Micotakis se je zaradi požarov v nedeljo predčasno vrnil v Atene s počitnic na rodnem otoku Hania.

Tokratno uničenje je v Grčiji obudilo spomine na požare julija 2018 v letovišču Mati okoli 30 kilometrov vzhodno od Aten, kjer so med drugim zaradi napak pri evakuaciji umrli 104 ljudje.

Grčija požar
Novice V Grčiji divjajo požari, v okolici Aten stekle množične evakuacije #foto #video