Ponedeljek,
30. 9. 2024,
6.51

Osveženo pred

2 uri, 31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52

Natisni članek

Natisni članek

Hezbolah Hamas napad Gaza Izrael Bejrut

Ponedeljek, 30. 9. 2024, 6.51

2 uri, 31 minut

Izraelski napad v središču Bejruta terjal več smrtnih žrtev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,52
Bejrut | Tarča napada je bilo stanovanje, ki je pripadalo islamistični skupini Džama Islamija. | Foto Reuters

Tarča napada je bilo stanovanje, ki je pripadalo islamistični skupini Džama Islamija.

Foto: Reuters

Izrael je davi izvedel zračni napad na stanovanjski blok v Bejrutu, pri čemer so bili ubiti štirje ljudje. Šlo je za prvi tovrstni napad v središču libanonske prestolnice po izbruhu vojne v Gazi 7. oktobra lani. Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v nedeljo v državi skupno ubitih več kot sto ljudi.

Tarča napada je bilo stanovanje, ki je pripadalo islamistični skupini Džama Islamija, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil libanonski varnostni vir. Šlo je za prvi izraelski napad v središču Bejruta od 7. oktobra lani, ko je izbruhnila vojna v Gazi. Izrael je sicer v zadnjih dneh večkrat bombardiral sosesko Dahije v južnem predmestju libanonske prestolnice, kjer naj bi bil pod eno od stanovanjskih stavb sedež gibanja Hezbolah.

Pred tednom dni Izraelci okrepili napade 

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je davi izvedla nove napade na več deset ciljev gibanja Hezbolah v libanonski regiji Bekaa. "Izrael bo še naprej silovito napadal, onesposabljal in uničeval vojaške zmogljivosti in infrastrukturo Hezbolaha v Libanonu", je navedla v izjavi na omrežju Telegram.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je ob tem danes sporočilo, da je bil v izraelskem zračnem napadu na jugu Libanona blizu mesta Tir ubit njihov vodja operacij v Libanonu in eden od vodilnih članov gibanja v tujini, Fatah Šarif Abu al Amin.

Izrael je napade na Libanon okrepil pred tednom dni. Od minulega ponedeljka, ki je bil v tej državi najsmrtonosnejši dan od državljanske vojne med letoma 1975 in 1990, je bilo skupno ubitih več kot 700 ljudi, med njimi tudi več vodilnih članov oboroženega gibanja Hezbolah.

V Libanonu razseljenih več kot 200 tisoč ljudi

Libanonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v nedeljo v izraelskih napadih ubitih najmanj 105 ljudi, še 359 pa je ranjenih.

Na deset tisoče ljudi je medtem zaradi napadov zapustilo svoje domove. Visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi je dejal, da je v Libanonu razseljenih več kot 200 tisoč ljudi, več kot 50 tisoč pa jih je zbežalo v sosednjo Sirijo.

Libanonski premier Nadžib Mikati je pred tem v nedeljo trenutno razseljevanje Libanoncev označil za najobsežnejše v zgodovini države. Dejal je, da številka zelo visoka in bi lahko dosegla milijon, kar bi pomenilo šestino prebivalstva države.

Mikati se je ob tem v nedeljo zvečer sestal s francoskim zunanjim ministrom Jean-Noelom Barrotom, ki je dejal, da si Pariz prizadeva za "takojšnjo ustavitev" izraelskih napadov. Tudi več svetovnih voditeljev, med njimi ameriški predsednik Joe Biden, je v teh dneh pozvalo k umiritvi razmer, da bi se izognili širšemu konfliktu na Bližnjem vzhodu.

Robert Golob
Novice Golob med govorom večkrat udaril po pultu: Gospod Netanjahu, ustavite to vojno takoj! #video
Jemen hutijevci
Novice Izraelci udarili tudi po hutijih
Ajatola Ali Hamenej
Novice Kakšen bo odgovor ajatole?