Sreda,
9. 10. 2024,
11.15

Osveženo pred

2 uri, 50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Natisni članek

Libanon Bejrut napad Izrael

Sreda, 9. 10. 2024, 11.15

2 uri, 50 minut

Izrael obstreljuje Bejrut in Gazo: ponoči ubitih še najmanj 20 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Izrael, Iran, spopadi, vojna | Na jugu Libanona se izraelska invazija sooča z odporom Hezbolaha. | Foto Reuters

Na jugu Libanona se izraelska invazija sooča z odporom Hezbolaha.

Foto: Reuters

Libanonsko gibanje Hezbolah je danes po lastnih navedbah na dveh obmejnih lokacijah ustavilo napredovanje izraelske vojske. Ob trajajočih spopadih na jugu, Izrael nadaljuje obstreljevanje Bejruta in Gaze. V palestinski enklavi je bilo ponoči in zjutraj ubitih še najmanj 20 ljudi.

Pregled dogodkov: 

13.19 EU v Libanon z letali pošilja humanitarno pomoč
11.18 Hezbolah: Odbili smo dva poskusa napredovanja izraelskih vojakov 

13.19 EU v Libanon z letali pošilja humanitarno pomoč

Evropska unija je danes proti Libanonu, kjer se nadaljujejo spopadi med proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah in Izraelom, poslala tri letala s humanitarno pomočjo. Prvo naj bi v Bejrut prispelo v petek, so sporočili v Bruslju. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem poudarila, da EU stoji ob strani prizadetim v Libanonu.

"EU stoji ob strani ljudem, ki jih je prizadela kriza v Libanonu. Danes smo prek humanitarnega zračnega mosta poslali tri letala z nujno materialno pomočjo. Od odej do opreme za zatočišča in zdravil. Še več bo prišlo," je na družbenem omrežju X zapisala predsednica komisije.

Unija humanitarno podporo ljudem v Libanonu povečuje, potem ko so se tam pred približno dvema tednoma okrepili spopadi med proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah in izraelsko vojsko.  | Foto: Reuters Unija humanitarno podporo ljudem v Libanonu povečuje, potem ko so se tam pred približno dvema tednoma okrepili spopadi med proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah in izraelsko vojsko. Foto: Reuters

Kot so ob tem pojasnili v Bruslju, so letala s humanitarno pomočjo iz zalog EU poletela iz Dubaja v Združenih arabskih emiratih in italijanskega Brindisija. Prvo naj bi libanonsko prestolnico Bejrut doseglo v petek.

Poleg tega komisija financira transport in usklajuje humanitarno pomoč, ki jo v Libanon prek mehanizma EU za civilno zaščito pošiljajo države članice. To so že storile Belgija, Francija, Poljska, Slovaška in Španija, v prihodnjih dneh pa naj bi v Bejrut prispela tudi pomoč iz Grčije. Pomoč članic vključuje predvsem zdravila in medicinsko opremo, so navedli na Evropski komisiji.

EU bo sicer letos Libanonu namenila nekaj več kot sto milijonov evrov humanitarne podpore, v kar pa danes poslana materialna pomoč ni všteta.

Unija humanitarno podporo ljudem v Libanonu povečuje, potem ko so se tam pred približno dvema tednoma okrepili spopadi med proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah in izraelsko vojsko. Doslej je bilo ubitih že več kot 1100 ljudi, več kot milijon pa je razseljenih.

11.18 Hezbolah: Odbili smo dva poskusa napredovanja izraelskih vojakov 

Zaradi spopadov na jugu in napadov na Bejrut in vzhod Libanona narašča število beguncev, ki varnost iščejo na severu države, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Njena dopisnica je danes opisala ogromno uničenje v južnem predmestju Bejruta, kjer Izrael nadaljuje napade na gosto naseljena območja. Izrael vztraja, da cilja gibanje Hezbolah.

Na jugu Libanona se izraelska invazija medtem sooča z odporom Hezbolaha, ki pa hkrati odgovarja z raketnimi napadi na Izrael. Šiitsko gibanje je po lastnih navedbah odbilo dva poskusa napredovanja izraelskih vojakov na obmejnem območju, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael nadaljuje tudi vojaške operacije v Gazi. V napadih na enklavo je bilo ponoči in zjutraj ubitih najmanj 20 Palestincev, o smrtni žrtvi racij okupacijskih sil pa so v torek zvečer poročali tudi z Zahodnega brega.

izraelska mornarica
Novice Sta to potezi, ki nakazujeta skorajšnji izbruh totalne vojne?
Bejrut, Libanon
Novice Mineva leto dni od vdora Hamasa v Izrael: ponoči novi srditi napadi na Bejrut #video
Hašem Safedin
Novice So Izraelci ubili tudi novega vodjo Hezbolaha?
Libanon
Novice V izraelskem napadu naj bi umrl vodja oboroženega krila Hamasa