Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 10. 2014,
15.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Islamska država

Petek, 31. 10. 2014, 15.38

8 let

Iz tujine prihaja vedno več borcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Džihadisti iz več kot 80 držav še naprej množično prihajajo v Sirijo in Irak, da bi se borili na strani Islamske države in drugih ekstremističnih skupin, v novem poročilu opozarjajo Združeni narodi.

Kot opažajo, tok skrajnežev ne pojenja, ampak se celo še krepi. Kakih 15.000 ljudi je po oceni ZN doslej že prispelo v Sirijo in Irak, da bi se borili na strani džihadistov.

Samo od leta 2010 do danes je bilo tujih džihadistov, ki so se odpravili na boje v tujino, že več kot pred tem v kar dveh desetletjih od leta 1990, v poročilu ugotavlja poseben organ Varnostnega sveta ZN, ki se sicer po pisanju britanskega časnika Guardiana, ki je objavil poročilo, ukvarja predvsem s teroristično mrežo Al Kaida.

ZN: S problemom skrajnih borcev se sooča več držav kot kdajkoli prej ZN ob tem še opozarjajo, da se s problemom skrajnih borcev, ki se nato s tujih bojišč vračajo nazaj domov, sooča več držav kot kdajkoli prej.

Ameriški časnik Washington Post medtem poroča, da vsak mesec v Sirijo prispe več kot tisoč tujih džihadistov in da zračni napadi mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA v tej državi pritoka skrajnežev niso ustavili. Časnik, ki se sklicuje na obveščevalne vire, ocenjuje, da se samo v Siriji bori kar okoli 16.000 tujih borcev.

Iz Maroka medtem poročajo, da so prijeli dvojico džihadistov, ki sta nameravala izvesti napade na banke in sedeže mednarodnih agencij v Franciji in Maroku. Maroško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za enega francoskega državljana in enega Maročana francoskega porekla.

Zračni napadi sejali smrt med džihadisti, pešmerg še ni v Kobaneju Letala mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA so danes znova obstreljevala položaje Islamske države okrog pretežno kurdskega mesta Kobane na severu Sirije. Pri tem je bilo ubitih kakih 20 džihadistov.

Medtem se iraške pešmerge še vedno nahajajo v Turčiji in se pripravljajo na prehod čez mejo, da bi priskočile na pomoč kurdskim bratom v Kobaneju. V zadnjih zračnih napadih ZDA in zaveznic je umrlo 21 džihadistov, so danes sporočili iz nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice in dodali, da so skrajneži pripadali t. i. regionalni policiji Islamske države. Med mrtvimi naj bi bil džihadist iz Danske, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Borci IS sicer še naprej skušajo prekiniti povezavo med Kobanejem in Turčijo, kurdski branitelji mesta pa še čakajo na okrepitve s severa Iraka.

150 pripadnikov iraških pešmerg se namreč še vedno nahaja na turški strani meje s Sirijo. Prva manjša skupina iraških borcev je sicer že v četrtek preverila stanje v Kobaneju, a se je še isti dan vrnila v Turčijo.

Ne spreglejte