Sreda,
16. 10. 2024,
20.25

Osveženo pred

3 ure, 40 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Natisni članek

nadomestna mati nosečnost materinstvo Giorgia Meloni

Sreda, 16. 10. 2024, 20.25

3 ure, 40 minut

Italija: odslej v zapor za iskanje nadomestnega materinstva v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,05
Nosečnica | Italijani, ki si to lahko privoščijo, so doslej lahko dobili otroke s potovanji v države, kjer je nadomestno materinstvo dovoljeno, na primer v ZDA ali Kanado.  | Foto Guliverimage

Italijani, ki si to lahko privoščijo, so doslej lahko dobili otroke s potovanji v države, kjer je nadomestno materinstvo dovoljeno, na primer v ZDA ali Kanado.

Foto: Guliverimage

 Italijanski senat je danes dokončno potrdil zakon, ki prepoved nadomestnega materinstva razširja tudi na tiste, ki dobijo otroke prek nadomestnih mater v tujini. Zakon, po katerem bo za nadomestno materinstvo zagrožena zaporna kazen, so v opoziciji označili za protiustavnega, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italijanski poslanci so predlog podprli konec julija, danes pa je še zadnjo potrebno zeleno luč dalo 84 senatorjev, proti jih je glasovalo 54.

V Italiji je nadomestno materinstvo nezakonito od leta 2004, zanj pa je zagrožena zaporna kazen od treh mesecev do dveh let zapora ter denarna kazen od 600 tisoč do milijona evrov. Zdaj bodo to prepoved razširili tudi na tiste, ki dobijo otroke prek nadomestnih mater v tujini, tudi če je nadomestno materinstvo v drugi državi zakonito.

Vprašanje nadomestnega materinstva je pod desničarsko vlado premierke Giorgie Meloni, ki se je sama označila za "krščansko mater" in na lanskih septembrskih volitvah zmagala s poudarjanjem tradicionalnih družinskih vrednot, postalo vroča tema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Melonijeva se je razglasila za "krščansko mater".  | Foto: Reuters Melonijeva se je razglasila za "krščansko mater". Foto: Reuters

Za opozicijo je novi zakon protiustaven

Opozicija, ki je nasprotovala predlogu, novi zakon označuje kot protiustaven, nekoristen in usmerjen proti otrokom istospolnih staršev.

Italijani, ki si to lahko privoščijo, so doslej lahko dobili otroke s potovanji v države, kjer je nadomestno materinstvo dovoljeno, na primer v ZDA ali Kanado. Mediji poročajo, da gre v veliki večini za heteroseksualne pare, ki sami iz različnih vzrokov ne morejo imeti otrok.

Predlog je sprožil zaskrbljenost tudi med aktivisti LGBTQ, ki vse od nastopa vlade pod vodstvom Meloni opozarjajo na krčenje državljanskih pravic. Vprašanje je sicer del širše problematike – Italija namreč nima zakona, ki bi priznaval otroke istospolnih parov, še poroča AFP.