Nedelja,
23. 6. 2019,
19.26

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Hrvaška predsednik kandidatura

Nedelja, 23. 6. 2019, 19.26

4 leta, 10 mesecev

Hrvaški glasbenik Miroslav Škoro oznanil predsedniško kandidaturo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Hrvaški pevec zabavne glasbe Miroslav Škoro je napovedal predsedniško kandidaturo in se tako pridružil nekdanjemu premierju Zoranu Milanoviću, Ivanu Pernarju in Miroslavu Kolakušiću. Svoje kandidature pa še ni naznanila dosedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, saj še premišljuje o vnovični kandidaturi.

Zoran Milanović
Novice Bivši premier Milanović naj bi bil kandidat SDP za predsednika države

Predsedniško kandidaturo je objavil na svoji službeni strani na Facebooku in ob tem dodal še posnetek, ki si ga lahko pogledate spodaj:

 

Hrvaška kot neuspel projekt

V posnetku je med drugim povedal, da Hrvaški danes vlada nadzorovan sistem, v katerem si oblast delita dve najmočnejši stranki s svojimi trgovskimi partnerji. "Volivci na parlamentarnih volitvah lahko po svoji volji izberejo enega kandidata, vsi drugi pa v hrvaško vlado vstopajo po volji predsednikov stranke. Politične elite so se popolnoma odtujile od naroda," je med drugim povedal. 

V svojem nagovoru se je dotaknil tudi državnih institucij. "Izguba zaupanja v države institucije je skrb vzbujajoča. Nekateri celo govorijo o Hrvaški kot neuspelem projektu. Na stotine tisoč hrvaških hčera in sinov že gradi neke druge države, ker tukaj niso imeli možnosti."

Za kaj se zavzema

Miroslav Škoro | Foto: Youtube:  Miroslav_Škoro_OFFICIAL Foto: Youtube: Miroslav_Škoro_OFFICIAL "Odločil sem se, da bom kandidiral za predsednika. Bistvo mojega programa bo sklepanje zavezništva z ljudmi, ki nasprotujejo vladajoči strankarski eliti in odločitvam, ki so bile sprejete daleč od oči javnosti in volje volilnega telesa. Hočem biti predsednik ljudstva."

Za prvo predsedniško nalogo si je tako zadal ustavne spremembe, po katerih bi predsednik lahko razpisoval zakonodajne referendume, sklical seje vlade, imel pravico do veta na sprejetje zakonodaje do odločitve ustavnega sodišča in predlagal kandidate za sodnike ustavnega sodišča, povzema RTVSLO.

"Predsednik Republike je edini uradnik, ki zastopa celotno ljudstvo in ki prejme mandat neposredno od volje državljanov. Njegov politični vpliv zato mora biti v sorazmerju s tem dejstvom," je še dodal. 

Več pooblastil kot Franjo Tuđman?

"Njegov program zahteva resno preoblikovanje političnega sistema Republike Hrvaške. Škoro želi pooblastila, kot jih ni imel niti Franjo Tuđman," je za stran N1 povedal Berto Šalaj, politolog na Fakulteti političnih ved v Zagrebu. 

Kot še povzema RTVSLO, pa politični analitiki ocenjujejo, da bi se lahko uvrstil v drugi krog predsedniških volitev, napovedanih za konec letošnjega leta. Takrat bi se najverjetneje pomeril z zdajšnjo predsednico Kolindo Grabar-Kitarovič, če bi se ta odločila za ponovno kandidaturo. Svojo odločitev o ponovni kandidaturi bo najverjetneje sporočila na začetku avgusta. 

Hrvaški pevec se je rodil leta 1962 v Osijeku, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Svojo univerzitetno izobrazbo je pridobil na višji gradbeni šoli v Osijeku, kjer je postal gradbeni inženir. Študijska pota so ga ponesla tudi na študij v Ameriko, zato govori tekoče angleško. Kasneje je na ekonomski fakulteti v Osijeku diplomiral iz marketinga. Leta 2017 pa je tudi uradno doktoriral iz ekonomije.

Poglejte si del njegovega glasbenega opusa: