Petek,
25. 9. 2015,
16.10

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška Srbija migranti

Natisni članek

Petek, 25. 9. 2015, 16.10

8 let, 3 mesece

Hrvaška po pritisku znova odprla mejo za srbska vozila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška je prehoda Bajakovo in Tovarnik na meji s Srbijo znova odprla za ves promet brez kakršnihkoli omejitev, torej tudi za vozila s srbskimi registracijami.

To je na Twitterju sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Ostalih šest mejnih prehodov med Hrvaško in Srbijo medtem ostaja zaprtih za ves promet, so še pojasnili. "Ob 17. uri smo deblokirali mejo. Vsi avtomobili ne glede na registracije lahko vstopijo na hrvaško," je sporočil hrvaški notranji minister Ranko Ostojić.

Kot je dodal pozneje, so se za ta korak odločili, potem ko je bil dosežen napredek pri njihovih zahtevah oziroma ko je prišlo do spremembe poti, po katerih se gibajo begunci, in se je njihov pritisk iz smeri Srbije na Hrvaško zmanjšal. Dodal je, da se je pritisk beguncev, ki prihajajo iz smeri Srbije, zmanjšal. Na Hrvaško jih je doslej prišlo 60.000, potem ko je bila ta številka zjutraj pri 58.000.

Velika zmaga za vse državljane Srbije Na potezo Zagreba se je nemudoma odzval srbski notranji minister Nebojša Stefanović in jo označil kot veliko zmago za vse državljane Srbije. Za njim se je podobno odzval srbski zunanji minister Ivica Dačić, češ da je "ukinitev enostranske in protipravne odločitve hrvaške vlade o blokadi meje s Srbijo" velik uspeh politike srbske vlade in obenem velik poraz "neodgovorne politike hrvaške vlade".

Evropski pozivi k deblokadi Pred tem je evropski komisar za širitev Johannes Hahn danes popoldne v Beogradu kritiziral hrvaško zaprtje meje kot nesorazmerno in diskriminatorno ter Zagreb pozval k deblokadi.