Petek,
5. 12. 2014,
18.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška Nemčija orožje vojska

Natisni članek

Petek, 5. 12. 2014, 18.40

8 let, 3 mesece

Hrvaška od Nemčije kupila nove samohodne havbice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predstavnika hrvaškega in nemškega ministrstva za obrambo sta podpisala pogodbo o nakupu 12 nemških samohodnih havbic PzH 2000 za hrvaško vojsko.

Vrednost pogodbe je 12 milijonov evrov. Gre za eno najsodobnejših orožij z dosegom do 40 kilometrov. V letu 2015 naj bi nabavili tudi ameriške helikopterje.

Pomočnik hrvaškega obrambnega ministra Viktor Koprivnjak je po podpisu pogodbe izjavil, da bodo prvih šest havbic dobili prihodnje leto, preostalih šest pa do konca leta 2016.

Celotni projekt je vreden 41 milijonov evrov Celotni projekt je vreden 41 milijonov evrov, ker je ceni havbic potrebno prišteti tudi prilagoditev orožja za potrebe hrvaških oboroženih sil. Dodatni stroški odpadejo na urjenje vojakov, servis, posodobitev sistema za upravljanje s streljanjem in podobno.

Havbice, ki jih bo kupila Hrvaška, so mlajše od deset let. Ena sama nova havbica, ki jih izdeluje nemška družba Krauss-Maffei Wegman (KMW) Rheinmetal, z vsemi stroški stane približno deset milijonov evrov.

Najboljše na svetu, ko gre za samohodna orožja Te havbice veljajo za najboljše na svetu, ko gre za samohodna orožja. Teža samohodne havbice je 55 ton, hitrost vozila, ki ima motor z močjo 1000 konjskih sil, pa je 60 kilometrov na uro. Havbice so uporabljali tudi v Afganistanu.

Hrvaški obrambni minister Ante Kotromanović je poudaril, da je nemško obrambno ministrstvo strateški partner, s katerim ima Hrvaška več projektov. Med drugim naj bi od Nemčije kupili tudi nekaj tovornjakov in dve ladji za iskanje min.

Kotromanović je v torek podpisal pogodbo s splitsko ladjedelnico o izgradnji petih patruljnih ladij za hrvaško vojsko. Za leto 2015 je napovedal, da bodo nabavili ameriške vojaške helikopterje znamke black hawk in kiowa, s katerimi naj bi nadomestili vojaške helikopterje ruske izdelave.