Petek,
10. 7. 2020,
19.36

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

Natisni članek

evro Hrvaška Bolgarija

Petek, 10. 7. 2020, 19.36

3 leta, 9 mesecev

Hrvaška in Bolgarija pomemben korak naprej na poti k evru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

1

denar, evro | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Hrvaška in Bolgarija sta danes dočakali odločitev o vstopu v mehanizem deviznih tečajev ERM II, ki je pomemben korak k prevzemu evra. Da lahko država postane članica območja skupne evropske valute, mora biti v ERM II vsaj dve leti. Obe državi obenem vstopata tudi v bančno unijo.

Vstop hrvaške kune in bolgarskega leva v ERM II je rezultat trdega dela in priča o privlačnosti skupne evropske valute, ki je še vedno razmeroma mlada, a globalno izjemno uspešna, je poudaril izvršni podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Odločitev o vstopu so s konsenzom sprejeli sodelujoči v mehanizmu ERM II, torej Evropska centralna banka (ECB), države v območju evra in Danska, piše STA.

Članica mora izpolnjevati štiri maastrichtska merila

Članica unije lahko evro uvede, če izpolnjuje štiri maastrichtska merila, ki terjajo cenovno stabilnost oziroma nizko stopnjo inflacije, zdrave javne finance, stabilne valutne tečaje in nizko raven obrestnih mer. Evropska komisija je sicer že maja 2018 ocenila, da Hrvaška in Bolgarija izpolnjujeta vsa merila za prevzem evra, razen merila glede deviznega tečaja, ker nista članici mehanizma ERM II. Junija letos je to oceno potrdila, piše STA.

Hrvaški premier Andrej Plenković je na današnji novinarski konferenci v Zagrebu izpostavil, da gre za veliki uspeh Hrvaške. V letu dni je izpolnila pogoje za vstop v ERM II in tako naredila korak proti članstvu v območju evra, kar je eden izmed dveh preostalih ciljev države, ko gre za še globljo integracijo v EU. Povedal je, da je z današnjim dnem določen tudi osrednji tečaj 7,5345 kune za en evro.

Hrvaška je z vstopom čakalnico za evro, kot še imenujejo ERM II, po Plenkovićevih besedah dobila potrditev, s katero je okrepila svoj položaj na finančnih in gospodarskih trgih. Napovedal je, da bo njegova država nadaljevala z izpolnjevanjem maastrichtskih meril. Sam pričakuje vstop v območje evra do konca mandata nove vlade, ki jo bo vodil v naslednjih štirih letih. Pričakovati je, da bo druga Plenkovićeva vlada potrjena v naslednjih nekaj tednih.

Plenković je imel novinarsko konferenco na temo ERM II po današnjem srečanju s slovenskim kolegom Janezom Janšo. Ta mu je na njuni skupni novinarski konferenci na Otočcu čestital za vstop Hrvaške v ERM II. Na regionalni televiziji N1 so ob tem ocenili, da je Janša Plenkoviću "ukradel šov", saj da je želel današnji uspeh obelodaniti javnosti na novinarski konferenci v Zagrebu. (STA)

Od leta 2007 je članica tudi Slovenija

V območju evra je 19 držav EU, od leta 2007 tudi Slovenija, ki je evro prevzela kot prva nova članica iz širitve leta 2004. Med preostalimi osmimi jih je sedem dolžnih prevzeti skupno evropsko valuto, ko izpolnijo pogoje za to. Danska si je zagotovila stalno izvzetje, vendar je kljub temu v mehanizmu ERM II, poroča STA.

ERM je Evropska gospodarska skupnost uvedla leta 1979 kot del evropskega denarnega sistema, da bi zmanjšala nihanja deviznih tečajev in zagotovila denarno stabilnost v Evropi v pripravah na uvedbo skupne evropske valute, ki se je zgodila 1. januarja 1999. Po uvedbi evra je postal mehanizem sredstvo za zagotavljanje stabilnosti valut članic zunaj območja evra, ki želijo prevzeti skupno valuto. Danska krona je trenutno edina valuta v ERM II.