Ponedeljek,
19. 3. 2012,
12.05

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Izrael Iran Gaza

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 3. 2012, 12.05

8 let, 4 mesece

Hamas: Izrael se z napadi na Gazo pripravlja na vojno z Iranom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Izrael območje Gaze porablja kot poligon za morebitne vojaške napade na svojega glavnega sovražnika, Iran, je ocenil vodja palestinskega gibanja Hamas Haled Mešal.

"Izrael se pripravlja na morebitno vojno z Iranom," je povedal Mešal. Ob tem je Izrael obtožil, da na območju Gaze izvaja "državni terorizem".

"Izrael nas napada in naši bratje v Gazi imajo vso pravico, da se branijo" Sicer pa je Mešal zagovarjal raketne napade, ki so jih oborožena gibanja v Gazi pred dnevi izvajala na judovsko državo. "Edini namen izstrelitve raket je naša obramba. Izrael nas napada in naši bratje v Gazi imajo vso pravico, da se branijo," je povedal Mešal, ki se je nenapovedano sešel s turškim premierom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turčija je nekoč veljala za zaveznico Izraela Turčija je nekdaj veljala za eno najtesnejših zaveznic Izraela v muslimanskem svetu, vendar so se odnosi med državama ohladili, odkar je na oblasti Erdogan. Ta je med drugim večkrat izrazil ostre kritike na račun izraelskih napadov na Gazo.

Netanjahu ne bo dopuščal jedrskega oboroževanja Irana Palestinska gibanja z območja Gaze so minuli teden po štiridnevnem obstreljevanju, v katerem je umrlo 25 prebivalcev Gaze, z Izraelom dosegla dogovor o premirju. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer že večkrat opozoril, da ne bo dopuščal jedrskega oboroževanja Irana, ter poudaril, da ima Izrael "dolžnost, da se brani" pred vsakršno zunanjo grožnjo.