Torek,
17. 9. 2024,
7.52

Osveženo pred

50 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,03

Natisni članek

Natisni članek

Romunija Madžarska Češka Avstrija poplave

Torek, 17. 9. 2024, 7.52

50 minut

Groze pri sosedih še ni konec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3,03

V Avstriji so v ponedeljek zvečer vodostaji zaradi vztrajnega dežja znova narasli. V Spodnji Avstriji je grozilo, da se bodo zrušili jezovi. Vse parke na Dunaju so zaprli. Kot je v danes zjutraj poročal ORF Spodnja Avstrija, je v deželi še vedno nedosegljivih 26 krajevnih skupnosti. Dobra novica je, da dež ponehuje. Zaradi poplav, ki so prizadele več držav v srednji in vzhodni Evropi, je madžarsko predsedstvo Sveta EU sprožilo evropski mehanizem za odzivanje v krizi (IPCR), so sporočili iz Budimpešte. Poplave so v Avstriji, Romuniji ter na Češkem in Poljskem do zdaj zahtevale najmanj 18 življenj, številne pogrešajo.

V zvezni deželi Zgornji Avstriji, ki leži zahodneje od Spodnje Avstrije, je v noči na torek še naprej močno deževalo. Kot poroča ORF iz Zgornje Avstrije, je 220 gasilskih enot približno 300-krat posredovalo. V Mauerkirchnu v okrožju Braunau je stranski tok Mattiga prestopil bregove in poplavilo je stanovanjsko naselje z 20 hišami. Prebivalce hiš so morali evakuirati s čolnom.

Več kot meter visoka voda

"Voda je bila ponekod visoka več kot meter. Z eno od hiš smo imeli težavo, ker vhod ni bil več viden," je po poročanju ORF Zgornja Avstrija povedal gasilec iz Mauerkirchna. Izčrpati so morali kleti in zgradbe. Vendar se zdi, da se je tudi tukaj stanje že od zgodnjih jutranjih ur umirilo.

V noči na torek so Avstrijske železnice (ÖBB) ponovno vzpostavile železniški promet med glavno postajo na Dunaju in Mürzzuschlagom na Štajerskem. Zahodna pot Dunaj–Meidling in St. Valentin, Dunaj–Hütteldorf in St. Pölten ostaja zaprta.

Avstrijce skrbi topljenje snega

Avstrijce skrbi tudi naraščanje temperatur, zaradi katerih bo sneg, ki je v zadnjih dneh zapadel v gorskem svetu, verjetno skopnel. To bo povečalo pretok rek. Predvsem v zahodni Avstriji je zadnje dni izjemno močno snežilo, piše avstrijski medij Der Standard.

Tudi Češko še naprej pestijo poplave. Najhuje je v južnočeški regiji, kjer je 24 merilnih postaj poročalo o najvišji stopnji poplav. Toda zgornji in srednji del rek večinoma upada. Število krajev s stopnjo poplav na dan je padlo na približno 167. V ponedeljek je voda poplavila kraj Litovel pri Olomoucu. Počil je jez na reki Odri v Ostravi. Poplave v Moravsko-šlezijski regiji so zahtevale tri življenja, piše češki medij Idnes, po vsej srednji Evropi pa po zadnjih podatkih vsaj 18 življenj.

Nemci pričakujejo poplavni val iz Češke

V Spodnji Šleziji na Poljskem je opustošenje povzročila reka Vzhodna Nisa, ki je med drugim razdejala majhno mesto Klodzko. Poljske oblasti so odredile tudi evakuacijo prebivalcev mesta Nisa in v pomoč lokalnim oblastem napotile 4900 vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V nemški zvezni deželi Saška zaskrbljeno pričakujejo poplavni val iz Češke. V Dresdnu je vodostaj Labe več kot štirikrat višji od običajne višine 1,4 metra. Danes naj bi še naraščal in presegel mejo šestih metrov. Med stoletnimi poplavami leta 2002 je znašal 9,4 metra.

Vremenske razmere na Češkem, Poljskem in v Avstriji so se močno poslabšale po prihodu neurja Boris, ki je nad srednjo Evropo prineslo obilne padavine s poplavami in številnimi drugimi nevšečnostmi. Neurje se bo zdaj pomaknilo proti jugu v Italijo, kjer se bo znova okrepilo in prineslo obilno deževje. Najhuje bo prizadeta regija Emilija - Romanja, kjer bo padlo od 100 do 150 mililitrov dežja, poroča BBC.
Jez na Poljskem
Novice Grozljivi posnetki: deroča voda odnesla jez, v bližnjem mestu odredili evakuacijo #video
Poplave Opava
Novice Prebivalka Češke za Siol.net: Voda je zalila središče mesta #foto #video
Češka
Novice Moškega voda odnesla po ulici. "Nekateri zavračajo evakuacijo." #video
Poljska
Novice V več državah srednje Evrope izredne razmere zaradi vremena #video
Padavine
Novice Tako bodo Alpe pred Slovenijo zaustavile vlažen zrak, ki bo v Evropi povzročil hude poplave #animacija