Sreda,
8. 6. 2011,
8.12

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
napad

Natisni članek

Sreda, 8. 6. 2011, 8.12

8 let, 4 mesece

Gadafijeva hči vložila tožbo proti zvezi Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hči libijskega voditelja Moamerja Gadafija je vložila tožbo proti zvezi Nato, ki jo obtožuje vojnih zločinov, in sicer zaradi napada Natovih zračnih sil na Gadafijevo rezidenco.

V napadu so bili 30. aprila ubiti njena hči, brat in dva nečaka.

Tožba pod belgijskim zakonom "univerzalne pristojnosti" Aiša Gadafi naj bi vložila tožbo pod belgijskim zakonom "univerzalne pristojnosti", po katerem lahko tožbe za vojne zločine ali genocid stranke vložijo proti tujim voditeljem, v primeru, da je možno med obtožencem in Belgijo vzpostaviti kakršno koli povezavo.

"Menimo, da bombardiranje civilnega doma, v katerem so živeli moški in trije otroci, ni v skladu s pooblastili, ki so jih državam članicam ZN podelile resolucije Varnostnega sveta ZN o Libiji," je belgijskemu časniku Le Soir povedal Luc Brossolet, francoski odvetnik Aiše Gadafi.

30. aprila so Natova letala bombardirala Gadafijevo rezidenco v Tripoliju, v napadu pa so umrli Gadafijev sin Saif al Arab, njegova štiri mesece stara vnukinja Mastura in vnuka Seif in Carthage, oba stara dve leti.

Nato: Napadli smo Gadafijeve centre za poveljevanje Nato je medtem sporočil, da napada Gadafijeve "centre za poveljevanje in nadzor", da bi s tem preprečil načrtovanje napadov na civiliste, kar naj bi bilo v skladu s pooblastili ZN.

Brossolet je ob tem povedal, da je dejstvo, da ima Nato sedež v belgijski prestolnici, dovolj, da se proti njemu po belgijskem pravosodju vloži tožbo. Pravni strokovnjak Francois Dubuisson iz univerze v Bruslju pa je časniku Le Soir pojasnil, da Nato kot mednarodna organizacija "uživa imuniteto pred kazenskim pregonom".

Nadaljevanje Natovih napadov na Tripoli Zveza Nato je sicer nadaljevala zračne napade na libijsko prestolnico Tripoli. Arabska televizija Al Džazira je ob tem poročala o glasnih eksplozijah v glavnem mestu Libije. Napadi naj bi bili usmerjeni na okraj Bab al Azizija, kjer je kompleks libijskega voditelja Moamerja Gadafija.

Nato je že v torek izvedel okoli 60 napadov na Tripoli, kar je bilo eno najhujših bombardiranj Natovih letal v Libiji doslej.

Natovi napadi, ki imajo avtorizacijo resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, so se začeli konec marca. V Libiji so se protirežimski protesti proti Gadafiju, ki je na oblasti že 42 let, začeli sredi februarja in so se kmalu sprevrgli v oboroženi konflikt, ko so Gadafijeve sile začele nasilno obračunavati s protestniki. Po navedbah libijskih upornikov je od začetka spopadov umrlo več kot 12.000 ljudi.