Nedelja,
6. 10. 2019,
18.23

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Natisni članek

noad policija napad Francija

Nedelja, 6. 10. 2019, 18.23

4 leta, 6 mesecev

Francoski notranji minister po napadu na policiste priznal napake

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

2

Pariz napad | Računalniški strokovnjak Mickael Harpon je v četrtek z nožem ubil štiri kolege na pariški policijski postaji.  | Foto Reuters

Računalniški strokovnjak Mickael Harpon je v četrtek z nožem ubil štiri kolege na pariški policijski postaji.

Foto: Reuters

Francoski notranji minister Christophe Castaner je po četrtkovem napadu na pariške policiste danes priznal, da bi morala policija bolje nadzorovati uslužbenca pri pariški policiji, preden je ta zabodel štiri policiste. Minister je ob tem zavrnil pozive k odstopu.

Kot je francoski notranji minister Christophe Castaner dejal za televizijo TF1, so v zvezi z omenjenim primerom odkrili več očitnih šibkih točk pri ravnanju policije.

Napad na policiste v Parizu
Novice Napadalec na francoske policiste je bil privrženec radikalnega islama

Računalniški strokovnjak z nožem ubil štiri policiste

Računalniški strokovnjak Mickael Harpon je v četrtek z nožem ubil štiri kolege na pariški policijski postaji. Policisti so ga v obrambi ubili na dvorišču zgradbe. Kot je v soboto pojasnilo protiteroristično tožilstvo, je imel 45-letni Harpon stike s člani salafističnega gibanja in da je zagovarjal napade v imenu islama.

Policisti so napadalca v obrambi ubili na dvorišču zgradbe. | Foto: Reuters Policisti so napadalca v obrambi ubili na dvorišču zgradbe. Foto: Reuters

Še v petek je francoska vlada navedla, da ni znakov, da bi bil napadalec skrajnež, Castaner pa je trdil, da pri osumljencu pred napadom niso opazili nobenega opozorilnega znaka. Ko se je izkazalo, da njegove navedbe niso resnične, se je na ministra vsul plaz pozivov k odstopu.

Pariz napad
Novice V napadu na sedežu pariške policije ubiti štirje policisti #foto

Minister se bo moral zagovarjati v parlamentu

Danes je Castaner priznal, da so na Harpona postali pozorni že leta 2015, ko je v pogovorih branil napadalca na francoski satirični tednik Charie Hebdo, a nihče od njih proti kolegu ni podal uradne prijave. "V njegovi osebni kartoteki ni bilo ničesar, kar bi nakazovalo, da bi se lahko radikaliziral. Če bi obstajal kakršen koli znak, bi se temu morda lahko izognili," je razložil Castaner.

Minister bo moral v povezavi z napadom na policiste v torek stopiti pred parlamentarno komisijo za obveščevalne dejavnosti. "Poskušali bomo ugotoviti, za kakšne napake je šlo," je danes pojasnil predsednik komisije Christian Cambon.