Sreda,
24. 4. 2013,
8.00

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Džohar Carnajev Boston napad

Sreda, 24. 4. 2013, 8.00

3 leta, 9 mesecev

FBI bo zaslišal starše osumljencev za bostonski napad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko je Džohar Carnajev v bolnišnici, so agentje FBI-ja obiskali Dagestan, kjer živijo starši osumljencev za bostonski napad.

Džohar Carnajev, priklenjen na bolnišnično posteljo, je po poročanju Telegrapha preiskovalcem končno razkril, kaj ju je z bratom motiviralo, da sta izvedla napad v Bostonu. Motivirale naj bi ju vojni v Afganistanu in Iraku in želja po branjenju islama. Zdravstveno stanje Džoharja Carnajeva se sicer iz dneva v dan izboljšuje, zato ga preiskovalci lahko izprašujejo že na nekaj ur, vendar Džohar lahko odgovarja le s pisanjem odgovorov na papir, ker mu je strel v grlo poškodoval glasilke.

Navodila za bombo sta našla na spletu Džohar je tudi potrdil, da sta navodila za pripravo bombe našla na spletni strani revije Inspire, kjer je Anvar Al Avlaki, eden pomembnejših mož Al Kaide, objavil prispevek o tem, kako sestaviti bombo iz ekonomlonca. Sestavine za bombo, kot je smodnik, je v trgovini s pirotehniko Phantom Fireworks v zvezni državi New Hampshire kupil Tamerlan, ki je za to odštel 200 dolarjev in celo dobil popust. Nakup je potrdil tudi podpredsednik podjetja William Weimer: "Prišel je v trgovino in vprašal, kar vpraša 90 odstotkov vseh moških, ki pridejo v trgovino – kaj je najmočnejše, kar imate?" Zato se prodajalcu prodaja ni zdela sumljiva, vendar je Weimer dodal, da je nemogoče, da bi takšno bombo oblikoval iz tega, kar je kupil v njihovi trgovini.

Mlajši od obeh bratov je tudi povedal, da sta napad izvedla sama brez pomoči terorističnih skupin. Preiskovalci so sicer pripravljeni na to, da bi lahko Džohar poskušal vso krivdo prevaliti na mrtvega brata, da bi se izognil najstrožji kazni, vendar pa njegov opis dogodkov ustreza odnosu med bratoma, piše Telegraph.

Preiskovalci so povedali, da brata predstavljata takšno vrsto grožnje, ki so se je najbolj bali – jezni in izolirani mladi moški, ki so se sami urili in niso povezani z nobeno teroristično skupino, pri tem pa jim je največja pomoč internet, piše Washington Post. "Moramo biti pripravljeni na takšne napade, kot je bil bostonski, niso grožnja samo napadi, kot so bili 11. septembra," je povedal senator Marco Rubio.

Tamerlan mu je bil kot oče Prijatelji so sicer Džoharja opisali kot občutljivega moškega, ki ni nikoli jasno izrazil svoje politične ali verske ideologije, vendar pa so povedali, da je občudoval svojega starejšega brata. "Vem, da se je zgledoval po svojem starejšem bratu in mu sledil v njegovih dejanjih," je povedala Rosa Booth, Džoharjeva nekdanja sošolka. "Tamerlan je bil nadomestek za očeta," je dodala.

Njuna mati Zubeidat Carnajeva še vedno vztraja, da njena sinova nista odgovorna za napad, razkrila pa je tudi, da so se vsi trije lani udeležili bostonskega maratona, vendar kot gledalci. Nekdanji mož Tamerlanove mlajše sestre Ailine Elmirza Khozhugov je povedal, da je bil Tamerlan prepričan v teorije zarote, skrbele pa so ga tudi vojne na Bližnjem vzhodu. "Preučeval je povezavo med vojnami na Bližnjem vzhodu in zatiranjem muslimanskega prebivalstva po vsem svetu. Zelo težko se je bilo pogovarjati z njim o verskih temah, vendar pa po drugi strani ni sovražil katoličanov. Bil pa je jezen, da je svet obravnaval islam kot nasilno vero," je povedal Khozhugov.

Sestri ogorčeni nad dejanjem Oglasili pa sta se tudi Tamerlanovi in Džoharjevi sestri, Ailina in Bella, ki sta v izjavi za medije zapisali, da njuno srce pripada žrtvam napada. "Žalosti naju, da je bilo ranjenih toliko nedolžnih ljudi. Kot družina smo popolnoma ogorčeni nad dejanji," sta zapisali njuni sestri.

Policija želi zaslišati tudi ženo pokojnega terorista, 24-letno Katherine Russell Carnajevo, ki se je preselila k staršem v Rhode Island in komunicira prek odvetnika. Moža je nazadnje videla v torek, dan po napadu na maraton, in trdi, da ni vedela, da je mož vpleten. "Na določeni točki smo želeli izvedeti veliko več o tem, kaj je vedela, vendar nas zdaj ne zanima več tako zelo," je za Washington Post povedal eden izmed agentov FBI-ja.

Po zadnjih podatkih naj bi njun napad poškodoval 282 ljudi in ne 170, kot se je sprva govorilo.