SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Donava še vedno narašča, evakuirali okolico Dunaja

1

termometer

Reke v Srednji Evropi so zaradi deževja tudi minulo noč naraščale. Iz mesta Passau na meji med Nemčijo in Avstrijo poročajo, da naj bi gladina Donave dosegla najvišji nivo po letu 1954.

V Pragi so oblasti zaradi naraščajoče Vltave razglasile izredne razmere. O umirjanju razmer pa poročajo iz Tirolske in Švice.

Velik del starega dela mesta Passau je poplavljen, prebivalcem pa je na pomoč priskočila tudi vojska.

Evakuirali okolico Dunaja Gladina Donave je v mestu že presegla višino 12,55 metra, s čimer je presegla rekordno visok nivo iz leta 1954, so sporočile tamkajšnje oblasti. Računajo sicer z nadaljnjim višanjem gladine, saj se iz zgornjega toka Donave in njenih pritokov v Passau zlivajo velike mase vode.

Zaradi naraščanja Donave so oblasti v okolici Dunaja tamkajšnje prebivalce pozvale, naj zapustijo svoje domove. Enakuirali so Klosterneuburg in Kritzendorf na vzhodu Dunaja.

V Nemčiji na pomoč poklicali vojsko Skupno je v Nemčiji dom moralo zapustiti več deset tisoč ljudi. Na terenu je tudi okoli 1760 nemških vojakov. Predvidoma v torek bo prizadeta območja obiskala nemška kanclerka Angela Merkel. Kanclerka se namreč po navedbah tiskovnega predstavnika Steffena Seiberta želi sama prepričati o stanju.

Je pa kraje pod vodo na Saškem že obiskal nnemški otranji minister Hans-Peter Friedrich, ki je prizadetim obljubil pomoč. "Prebivalstvo se lahko zanese na to, da bomo storili vse, da jim olajšamo škodo," je dejal v Chemnitzu.

Zaradi visokih voda so zaprte številne ceste in železniške proge. Nemški meteorološki urad je sicer umaknil vremensko opozorilo za dodatne dele dežele Saške.

Na Češkem izredna seja vlade Češki premier Petr Nečas je zaradi kritičnih razmer sklical izredno sejo vlade. Reka Vltava naj bi v Pragi najvišjo raven dosegla danes. Po zatrjevanju pristojnih pa vendarle ne bo tako visoka kot leta 2002, ko je v mestu povzročila pravo uničenje.

V Pragi so zaradi grozečih poplav zaprli več postaj podzemne železnice in izpraznili bolnišnico. V večjem delu Češke so zaprte ostale tudi šole. Zaprt je tudi znameniti Karlov most, eden od simbolov češke prestolnice. Turistično znamenitost neprecenljive kulturne vrednosti poskušajo pred škodo obvarovati z bagrom, s katerim iz reke odstranjujejo naplavine.

Evakuirali so okoli 3000 ljudi, na varno so umaknili tudi kakih 1000 živali iz praškega živalskega vrta. Velike živali, kot so tigri, so morali v dramatičnem nočnem reševanju začasno uspavati.

Število smrtnih žrtev poplav je danes v državi naraslo na pet. Že v nedeljo sta blizu Prage umrla dva človeka, še dve trupli so našli na severu države, južno od Prage pa je utonil 82-letnik. Število bi lahko še naraslo, saj še vedno pogrešajo najmanj štiri ljudi.

O več pogrešanih poročajo tudi iz drugih držav v srednji Evropi.

Na Tirolskem iztiril vlak Drugo smrtno žrtev poplav so danes potrdili v Avstriji. Ob tem iz avstrijske zvezne dežele Tirolske poročajo, da je ponoči zaradi hudourniških nanosov na progi iztiril vlak. Ko je strojevodja opazil nanose zemlje na progi, je sicer pritisnil na zasilno zavoro, a nesreče ni mogel več preprečiti. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Kljub temu, da tudi iz drugih delov Tirolske občasno še vedno poročajo o hudourniških nanosih in zemeljskih plazovih, pa se razmere počasi umirajo. Deževje popušča, vodostaji rek pa upadajo. Ko se bodo vode nekoliko umaknile, bodo lahko na območju že pričeli s čiščenjem, piše APA. Ladijski promet na Donavi je medtem povsem zaustavljen.

Najhujšega je konec tudi v Švici, kjer se je močno deževje končalo, večina kantonov pa je umaknila opozorila pred poplavami. Poplavne vode se sicer marsikje le počasi umikajo, a so se dela čiščenja že začela. Vremenoslovci so obilne padavine med petkom in nedeljo opisali kot "nenavadne, a brez rekordov".

Na poplavni val na Donavi, ki prihaja iz Avstrije, pa se že pripravlja slovaška prestolnica Bratislava. Slovaški vremenoslovci so razglasili najvišjo stopnjo alarma. Številne ulice v bližini reke so zaprli za promet, ponekod so postavili zasilne ovire, ki naj bi preprečile vdor vode.

Zaradi težav v Avstriji je v nedeljo vlak na redni liniji Zürich-Beograd zamujal kar 600 minut.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin