Tina Vovk

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ben Carson anketa Donald Trump ameriške volitve

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 9.38

8 let

Do muslimanov kritičen kirurg, ki je ujel Trumpa

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Upokojeni nevrokirurg Ben Carson je po najnovejši anketi ujel vodilnega republikanskega kandidata za predsedniško nominacijo Donalda Trumpa. Hillary Clinton še naprej pada priljubljenost.

Anketa, ki sta jo v nedeljo objavila NBC in Wall Street Journal, Carsonu kaže 20-odstotno podporo med republikanskimi volivci, kar je le eno odstotno točko manj od podpore, ki jo uživa Trump. Carsonu na tretjem mestu sledita nekdanja izvršna direktorica Hewlett-Packarda Carly Fiorina in senator Marco Rubio z vsak po 11 odstotki podpore. Podpora nekdanjemu guvernerju Floride Jebu Bushu se je skrčila na sedem odstotkov.

Trumpu se je podpora v primerjavi z julijem povečala za dve odstotni točki, a se je njegovim republikanskim tekmecem povečala za precej več. Milijarder sicer trdi, da mediji ne povzemajo številnih anket, ki mu kažejo precej večjo prednost. Vodja njegove kampanje Corey Lewandowski je poudaril, da bi bili republikanski kandidati navdušeni, če bi uživali takšno podporo, kot jo ima Trump.

Na Carsona se je usul plaz kritik, potem ko je izjavil, da bi se počutil nelagodno, če bi bil za predsednika ZDA izvoljen musliman. Na vprašanje voditelja oddaje Meet The Press Chucka Todda, ali je islam skladen z ustavo, je dal zelo jasen odgovor: "Ne, ne mislim, da je." Dodal je, da se ne bi zavzemal za to, da bi musliman vodil ZDA. "Vsekakor se ne bi strinjal s tem."

Pozneje je pojasnjeval, da bi imel težave s tem, če bi potencialni muslimanski predsednik sprejemal "vse doktrine, povezane z islamom. Če ne bi bil pripravljen zavreči šarije in vseh delov šarije, o katerih govori Koran." Kdorkoli bo izvoljen za predsednika, bi moral priseči na Bibliji, ne na Koranu, je zatrdil. "Muslimani menijo, da je njihova religija velik del našega javnega življenja, to pa ni skladno z našimi načeli in našo ustavo," je dodal.

S svojimi izjavami o muslimanih je Carson vsekakor opozoril nase. Kljub kritikam pa mu niso škodile, saj mu je podpora poskočila. Za tiste republikanske volivce, ki se vsaj načeloma strinjajo s Trumpovimi pogledi, a se jim zdi, da je pri njihovem izražanju milijarder vse preveč žaljiv, je Carson idealna izbira. "Strinjam se z veliko stvarmi, ki jih pove, a kaj, ko jih pove na tako zloben način," je za Washington Post o Trumpu povedal Michael Evans, republikanski volivec, ki se je udeležil Carsonovega govora. Carson je po drugi strani "tak džentelmen".

Carson, ki tako kot Trump nima političnih izkušenj, je postal zvezda konservativcev z govorom leta 2013 na National Prayer Breakfast, vsakoletnem dogodku v Washingtonu, ki se ga poleg okoli 3.500 drugih posameznikov udeleži tudi predsednik ZDA. Govor – ti so tradicionalno apolitični – je izkoristil za kritiko filozofije in politike Baracka Obame, ki je sedel le tri metre stran od njega. Hvalili so ga zaradi odkritosti, drugi pa kritizirali, češ da njegove pripombe niso bile primerne. "Nekdo mora biti dovolj pogumen, da se upre nasilnežem," se je branil sam.

Nasprotnik splava in istospolnih porok Lani se je ta 64-letni nekdanji nevrokirurg, ki je prvi uspešno ločil dvojčka, združena pri glavi, pridružil republikanski stranki. Je avtor šestih knjig, nasprotnik splava in legalizacije kanabisa (marihuano vidi kot drogo, ki vodi v odvisnost od trdih drog), zagovornik enotne davčne stopnje (naraščajočo davčno stopnjo je označil za socializem) in hkrati davka na razkošje ter dviga starostne meje za prejemanje socialnih prispevkov.

Pred dvema letoma je bil deležen kritik, ker je v istem stavku uporabil besedi geji in pedofili, ko je razlagal svoj pogled na poroke istospolnih (tem nasprotuje).