Četrtek,
19. 2. 2015,
18.37

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajina

Natisni članek

Četrtek, 19. 2. 2015, 18.37

8 let, 3 mesece

Debalcevo je v rokah upornikov ostalo opustošeno mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Prizori uničenja v Debalcevu, kraju v osrčju bitke med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti v zadnjih dneh, so pretresljivi, poroča novinar britanskega BBC s terena.

Kot poroča novinar BBC Nick Paton Walsh, je silovitemu obstreljevanju tega strateško pomembnega železniškega vozlišča na vzhodu Ukrajine ušla komajda kakšna hiša. Potem ko so se vojaki v sredo umaknili, je kraj zdaj pod nadzorom separatistov.

Medtem ko je tektonski premik sil na bojišču takoj očiten, pa zaenkrat še ni jasno, kaj odhod vladnih sil iz Debalceva dejansko pomeni za krhki mirovni dogovor, sklenjen pred tednom dni v beloruski prestolnici Minsk.

Bodo separatisti sedaj ustavili svojo ofenzivo, zadovoljni z ozemljem, ki ga imajo? Ali jih bo ta vojaški uspeh še dodatno opogumil in bodo skušali dobiti še več? Fizična sprememba v kraju je osupljiva Po besedah Walsha, ki se je v Debalcevo vrnil v četrtek po dveh tednih, je fizična sprememba v kraju osupljiva, opustošenje pa ogromno. Se je pa začela dostava humanitarne pomoči, separatisti hrano dovažajo s tovornjaki.

Po mestu je videti uničene ukrajinske oklepnike, ki so tam ostali po umiku vojakov. Občasno je slišati tudi streljanje, kar naj bi nakazovalo, da vsi vojaki le še niso odšli, v daljavi se še vedno razlega tudi topniško obstreljevanje.

Čeprav oblasti v Kijevu trdijo, da je bil umik iz Debalceva načrtovan in organiziran, obstaja vrsta znakov, da temu ni bilo tako in da držijo trditve separatistov, da so se premagani predali. To ni presenetljivo, glede na to da so separatistične sile neprimerljivo bolje oborožene - po prepričanju Zahoda in Kijeva po zaslugi Rusije.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je brez omahovanja v teh dneh glede dogajanja v Debalcevu prst znova uperil v Rusijo. "Cel svet je videl, da se Rusija ne drži svojih zavez," je izjavil po umiku vladnih sil. Kijev terja namestitev mirovnih sil Združenih narodov Separatisti so sicer ves čas vztrajali, da je Debalcevo del njihovega ozemlja, na njihovi strani fronte, in da se mirovni dogovor nanj zato ne nanaša.

Kijev sedaj terja namestitev mirovnih sil Združenih narodov, ki bi nadzorovali spoštovanje premirja na vzhodu Ukrajine, a je Rusija to možnost že zavrnila. Kot je poudaril njen veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, bi bilo to v nasprotju z dogovorom iz Minska.

"Ko predlagajo nove sheme, namesto da bi uresničili to, kar je bilo dogovorjeno, je to razlog za sum, da skušajo spodkopati dogovor iz Minska," je Čurkin pokazal s prstom nazaj na Kijev.