Sobota,
25. 1. 2014,
20.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Francois Hollande papež Frančišek

Sobota, 25. 1. 2014, 20.23

8 let

Dan dveh Frančiškov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Srečanje francoskega predsednika in papeža Frančiška ni bilo ravno sproščeno in zato se v medijih na to temo pojavlja veliko zakulisnih informacij.

V Vatikanu sta se sestala dva Frančiška. Papež Frančišek in francoski predsednik Francois Hollande. Francoz Hollande je Frančišku podaril knjigo o svetem Frančišku Asiškem, ki ga je rodila Francozinja in mu zato dala ime Francesco, kar pomeni Francozek.

Dva Frančiška, isti svetnik "No, on je tudi vaš zavetnik, imam prav?" ga je ob sprejemu darila vprašal papež. Hollande se je nasmehnil: "Da, res je."

Hollande se sicer v tem trenutku tudi precej pojavlja v medijih, napovedal je ločitev od partnerice, novinarke Valerie Trierweiler, saj so mediji pred dvema tednoma objavili fotografije o njegovem ljubezenskem razmerju z igralko Julie Gayet. Še prej je bil Hollande poročen z znano političarko Segolene Royal, znano kandidatko za francosko predsednico, s katero imata štiri otroke.

Papež je bil do predsednika precej hladen in uraden, menijo poznavalci. Ko se je prvič rokoval, se ni niti nasmehnil, kar sicer pri papežu ni precej pogosto.

Pereče teme Polurno petkovo dopoldansko srečanje sta posvetila tudi perečim temam – od splava do homoseksualnih porok, poročajo svetovni mediji. Francoska narodna skupščina je namreč nedavno poenostavila pravila za opravljanje splava, socialist Hollande pa je napovedal uzakonitev evtanazije. Po drugi strani pa si Hollande zaradi notranje in zunanje politike ne želi poslabšati odnosov s katoličani in Vatikanom, saj je papež med Francozi zelo priljubljen, meni italijanski portal Vatican Insider.

Razlike med Frančiškoma so tudi v stališču do Sirije, saj si Francija želi strmoglaviti sirskega diktatorja Al Assada, medtem ko Vatikan nasprotuje uporabi sile. Prav to bo tudi tema srečanja papeža z ameriškim predsednikom konec marca.

Takoj zatem se je papež srečal še z enim Francozom, duhovnikom Georgesom Vandembeushem, ki je bil teden dni ugrabljen v Kamerunu. Papež ga je imenoval "moj brat" in mu je posvetil deset minut več kot Hollandu.

Eksplozija pri francoski cerkvi v Rimu Istega jutra je bil trg sv. Petra v Vatikanu povsem izpraznjen, nad njim pa je krožil policijski helikopter. Vatikanu so grozili z bombnim napadom. Izkazalo se je, da je bila napoved lažna oziroma da je bomba eksplodirala na drugem koncu mesta, v bližini francoske cerkve. Poškodovala je le tri avtomobile. Za zdaj ni nobenih dokazov, ki bi povezovali obisk francoskega predsednika z eksplozijo, poročajo italijanski mediji.