Četrtek,
17. 11. 2011,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

protesti

Četrtek, 17. 11. 2011, 13.06

8 let

Damask ne popušča, a posvaril pred napadi na veleposlaništva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sirski režim tudi po sredinem ultimatu Arabske lige nadaljuje z represijo nad protestniki.

V sredo je bilo v Siriji ubitih najmanj 23 ljudi, danes pa naj bi varnostne sile na vzhodu države med drugim ubile neko devetletno deklico. Doslej naj bi nasilje v Siriji terjalo že kakih 3500 življenj.

Sirska vojska je izvedla vrsto aretacij v nemirni provinci Hama, potem ko so dezerterji v noči na sredo napadli vojaški objekt v bližini prestolnice Damask in pri tem ubili med šest in osem pripadnikov sirske vojske, številne pa ranili.

Asadov režim vse bolj izoliran Napadi dezerterjev postajajo v Siriji vse pogostejši, režim sirskega predsednika Bašarja al Asada pa je vse bolj izoliran. Zadnji udarec je prišel v sredo s strani Arabske lige, ki je dala Damasku tridnevni ultimat, da preneha s krvavo represijo nad protestniki, in v nasprotnem primeru zagrozila s sankcijami. Že pred tem je Sirijo suspendirala iz delovanja organizacije.

Bo Kitajska vendarle obsodila nasilje? V bran sirskemu režimu sta doslej nastopali predvsem Rusija in Kitajska, a celo slednja je danes nakazala, da ji zmanjkuje potrpljenja. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Weimin je namreč namignil, da bi lahko Peking v Varnostnem svetu ZN vendarle podprl resolucijo, ki bi obsodila nasilje v Siriji in zagrozila s sankcijami, potem ko je še oktobra skupaj z Moskvo proti njej vložil veto.

Lavrov: Razmere v Siriji vse bolj spominjajo na državljansko vojno Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je medtem ocenil, da razmere v Siriji vse bolj spominjajo na državljansko vojno, pri čemer je imel v mislih sredin napad na vojaško bazo pri Damasku. Dejal je tudi, da bi morala mednarodna skupnost h končanju nasilja pozvati vse strani v Siriji, torej tudi opozicijo in ne le režim.

Napadi na veleposlaništva se nadaljujejo V sredo so se v Siriji poleg tega nadaljevali napadi podpornikov al Asadovega režima na tuja veleposlaništva, ki so se začeli minuli konec tedna. V sredo sta bili tarči napadov veleposlaništvi Maroka in Savdske Arabije. V Rijadu so napad obsodili, v Rabatu pa so odgovorili kar z odpoklicem veleposlanika.

V sredo je svojega veleposlanika iz Sirije odpoklicala tudi Francija, katere veleposlaništvo je bilo napadeno pred dnevi, poleg tega pa je zaprla tudi svoje konzularne prostore in kulturna predstavništva v državi.

Sirske oblasti so nato sporočile, da bodo proti vsem vpletenim v napade na tuja diplomatska predstavništva v državi uporabili vse potrebne ukrepe, vključno z aretacijami in sojenji. Kot so opozorili, vlado k zaščiti diplomatskih misij obvezujejo mednarodne konvencije, še posebej dunajska.