Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2011,
7.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rupert Murdoch

Sreda, 20. 7. 2011, 7.54

8 let

Cameron poslancem: Počistiti moram to packarijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Britanski premier David Cameron je na izredni seji parlamenta o prisluškovalni aferi dejal, da ne bi smel zaposliti bivšega urednika enega od Murdochovih medijev Andyja Coulsona za svetovalca.

Cameronu, ki je pod pritiskom zaradi povezav z medijskim mogotcem Rupertom Murdochom, je "zelo žal" in želi zadevo "razčistiti enkrat za vselej". Cameron priznal napačno ravnanje ob razvoju afere "Moja največja odgovornost je, da počistim to packarijo," je dejal britanski premier. Zanikal je sicer, da bi njegovo osebje skušalo zaustaviti preiskavo škandala, priznal pa je, da tako njegovi konservativci kot opozicijski laburisti v minulih letih niso pravilno ravnali ob razvoju afere. Cameron je dejal, da Andyju Coulsonu, "če bi imel popoln vpogled in ob vsem, kar je sledilo", ne bi ponudil službe. Zatrdil je še, da se bo "globoko opravičil" parlamentu, če se bo izkazalo, da mu je Coulson lagal glede obtožb o vdiranju v telefone.

Coulson, nekdanji urednik Murdochovega tabloida News of the World, je bil do januarja letos svetovalec za medije in tiskovni predstavnik Camerona, 8. julija pa so ga aretirali zaradi suma vdiranja v telefone in podkupovanja. Coulson zanika, da bi karkoli naredil narobe.

Miliband: Šlo je za poskus prikrivanja dejstev Vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband je Cameronu očital, da ni upošteval večkratnih opozoril glede Coulsona. "Šlo je za poskus prikrivanja dejstev o Coulsonu," je dejal in od Camerona zahteval opravičilo.

Opozicija Cameronu sicer očita neprimerne odnose tudi s predstavniki Murdochove založniške hiše News International, med drugim z nekdanjo izvršno direktorico Rebekah Brooks, ki je prejšnji teden zaradi škandala odstopila s položaja.

Cameron Rebekah "nikoli ni videl v pižami" "Nikoli je nisem videl v pižami," je zatrdil Cameron in se tako odzval na poročanje medijev, da je njegova žena Sarah leta 2008 gostila zabavo za vplivne predstavnice medijev, tudi Brooksovo.

Britanski premier je danes pred parlamentom tudi zatrdil, da se ni udeležil nobenega "nepoštenega" srečanja s predstavniki News International. Kot je poudaril, so se na vseh pogovorih strogo držali predpisanega kodeksa obnašanja.

Cameron je še dejal, da je vztrajal, da noče biti vpleten v odločanje o Murdochovem načrtovanem prevzemu največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB, in to njegovo željo naj bi tudi spoštovali. Zaradi velikega pritiska britanske politike in javnosti je avstralski medijski mogotec sicer prejšnji teden umaknil prevzemno ponudbo.

Preiskavo bodo še razširili V nastopu pred poslanci je sicer premier napovedal, da bodo preiskavo škandala z vdiranjem v telefone še razširili, tako da bo poleg tiskanih vključila tudi druge medije, posvetila pa se bo vsem vrstam kriminala, povezanega z informacijami, tudi npr. vdiranju v elektronsko pošto.

Sporne metode uporabljal tudi BBC? Med mediji, ki so uporabljali sporne metode pridobivanja informacij, naj bi bili tudi britanski BBC in nekateri drugi ugledni mediji.

Zaslišanja se bodo v razširjeni preiskavi začela v prihodnjih tednih, skupina pa naj bi poročilo predstavila v 12 mesecih. Preiskava naj bi se osredotočila na dva vidika: prvi je kultura, ravnanje in etika v medijih, drugi pa je družba News International.

V preiskovalni komisiji tudi trije novinarji Premier je v parlamentu predstavil člane skupine, ki bo preiskovala škandal. V njej bodo med drugim trije novinarji.

Britanski premier je na nujni seji britanskega parlamenta nastopil dan po tem, ko so pred člani parlamentarnega odbora v torek nastopila Rupert Murdoch in njegov sin James, Brooksova ter nekdanji vodja londonske policije in njegov namestnik.

V Murdocha priletela "torta" Med zaslišanjem Ruperta Murdocha je v dvorano vdrl moški, ki je vanj vrgel "torto" iz brivske pene. Predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow je napovedal preiskavo o tem, kako je moški lahko napadel Murdocha.

Medijski mogotec je medtem z letalom že zapustil Veliko Britanijo. V britansko prestolnico je iz ZDA zaradi razjasnitve okoliščin medijskega škandala prispel 10. julija.

Murdoch: News Corp. bo ponovno trdno podjetje Murdoch je sicer v sporočilu zaposlenim zapisal, da bo podjetje News Corp. po aferi s prisluškovanjem ponovno trdno podjetje. "Vsem vam želim sporočiti, da sem globoko prepričan, da bo podjetje ponovno postalo trdno," je v sporočilu zapisal Murdcoh.

"Potreben bo čas, da bomo ponovno vzpostavili zaupanje in samozavest, a odločeni smo, da uresničimo pričakovanja naših delničarjev, kupcev, kolegov in partnerjev," je še zapisal Murdoch.

Avstralska premierka ima težka vprašanja za Murdocha Avstralska premierka Julia Gillard pa je v odzivu na nedavne dogodke dejala, da bodo morali v luči škandala tudi tisti, ki z imperijem medijskega mogotca Murdocha upravljajo v Avstraliji, odgovoriti na nekatera težka vprašanja.

"Ko so ljudje videli vdiranje v telefone, ko so ljudje videli, da so se morali s tem soočiti žalujoči posamezniki, mislim, da se jim tudi v tej državi sprožajo različna vprašanja," je dejala Gillardova.

Avstralska premierka, katere laburistična stranka je bila po izbruhu škandala v Veliki Britaniji kritična do Murdochove družbe, sicer ni želela komentirati torkovega Murdochovega pričanja pred britanskimi poslanci.

"V Avstraliji ni prihajalo do nepravilnosti" Direktor družbe News Ltd. v Avstraliji John Hartigan trdi, da v Avstraliji ni prihajalo do nepravilnosti, je pa kljub temu naročil pregled vseh plačil v zadnjih treh letih. Obenem je obljubil, da bo družba sodelovala v morebitni preiskavi, ki bi jo začela vlada.

Družba News Ltd. ima na avstralskem trgu 70-odstoten delež, torej precej večjega, kot ga ima Murdoch v Veliki Britaniji. Med drugim izdaja najbolje prodajani avstralski tabloid Daily Telegraph.

Ne spreglejte