Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
5. 8. 2015,
13.33

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 5. 8. 2015, 13.33

8 let, 5 mesecev

Bodo Grki jeseni znova odšli na volišča?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Jeseni so mogoče predčasne parlamentarne volitve v Grčiji, je danes v Atenah dejala tiskovna predstavnica grške vlade Olga Gerovasili.

"Volitev so verjetne jeseni," je Gerovasilijeva dejala za radio Vima ter pristavila, da je to odvisno predvsem "od stabilnosti vlade v prihajajočem obdobju", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada premierja Aleksisa Ciprasa se sooča z zmanjšanjem podpore v parlamentu, potem ko je 13. julija pristala na tretji program pomoči, ki vsebuje dodatne varčevalne ukrepe.

V dveh glasovanjih o reformah minuli mesec več kot 30 poslancev iz vladne Sirize ni podprlo reform. Cipras se boji, da se bo to ponovilo tudi ko bo celoten dogovor prišel v parlament.

Cipras že grozil s predčasnimi volitvami Zaradi slabe podpore v stranki je Cipras že zagrozil s predčasnimi volitvami. Cipras sicer zaradi zahtevanih ukrepov in pogajanj izgublja podporo v levičarski Sirizi, 30 njegovih poslancev mu je podporo že odreklo pri glasovanju o ukrepih minuli mesec.

Po drugi strani pa med državljani še vedno uživa visoko podporo in je disidente v stranki že opozoril na možnost predčasnih volitev jeseni.

Cipras: Grčija z upniki v zadnjih poglavjih pogajanj Atene in upniki zapirajo zadnja poglavja pogajanj o tretjem programu pomoči Grčiji, je danes dejal grški premier Aleksis Cipras. "Navkljub vsem težavam upamo, da bo ta dogovor razrešil negotovost glede Grčije in evrskega območja," je Cipras poudaril v televizijskem nagovoru.

Grčija bi morala z mednarodnimi posojilodajalci skleniti dogovor do 20. avgusta, ko mora Evropski centralni banki (ECB) vrniti 3,4 milijarde evrov.

Danes je pogajanja sicer pozitivno ocenil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je dejal, da verjame, da je dogovor mogoče doseči do konca meseca, če ne celo do ključnega datuma za poplačilo dela dolga.

Že v torek je grški finančni minister Evklid Cakalotos novinarjem povedal, da pogovori tečejo "vsaj tako dobro, kot smo pričakovali", in da premostitvenega posojila, da bi Atene lahko plačale dolg ECB, niso omenjali.

Ne spreglejte