Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
17.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

Natisni članek

volitve v ZDA 2016 Donald Trump Mike Pence

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 17.20

6 let, 6 mesecev

Bo Donald Trump po inavguraciji odstopil sam?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tudi če bo po objavi spornega posnetka priljubljenost Donaldu Trumpu močno padla, bi lahko republikanci zasedli Belo hišo, piše ameriški časnik Wall Street Journal.

Časnik Washington Post je v petek objavil videoposnetek iz leta 2005, kako se med oddajo Access Hollywood republikanski predsedniški kandidat Donald Trump hvali sogovorniku, da mu poročene ženske dovolijo, da spi z njimi in jih otipava, ker je slaven.

Ugledni republikanci zahtevajo Trumpov odstop

Objava posnetka je močno pretresla republikansko stranko. Nekaj uglednih republikancev je Trumpa že pozvalo k odstopu od kampanje, vsi pa zahtevajo, naj ga zamenja podpredsedniški kandidat Mike Pence. Ta je med republikanskimi volivci bistveno bolj priljubljen od Trumpa. Trump je sicer odločen, da se za zdaj ne bo umaknil iz volilne kampanje.


Republikanci na nogah: Trump je šel predaleč

Oster spopad na vse ali nič med Trumpom in Hillary

Melania Trump upa, da bodo ljudje sprejeli moževo opravičilo

Temne skrivnosti Hillary Clinton


Kot v časniku Wall Street Journalu špekulirata ameriški ustavni pravnik Scott Gant in univerzitetni profesor političnih ved Bruce Peabody, bi lahko republikanci najlažje zasedli Belo hišo po precej nenavadnem scenariju.

Trump bi javno obljubil, da bo v primeru izvolitve na čelo ZDA takoj po inavguraciji odstopil s položaja in predsedniško funkcijo prepustil bolj priljubljenem podpredsedniku Penceu.

Na ta način bi se lahko republikanci lažje in učinkoviteje znebili Trumpa, kot pa da slab mesec pred volitvami republikanski nacionalni odbor glasuje o novem predsedniškem kandidatu. Gre za dolgotrajen proces, republikanska zmaga pa bi bila pod velikim vprašajem.

Predčasne volitve ponekod že v teku

Poleg tega bi Trumpov odstop v tem trenutku povzročil veliko zmedo, saj je za menjavo imena kandidata na glasovnicah in glasovalnih napravah že prepozno. Nekatere zvezne države imajo namreč zakonsko določene roke, ki predvidevajo morebitne popravke glasovnic. Prav tako se je predčasno glasovanje v nekaterih državah in glasovanje vojakov v tujini že začelo.

Republikanski podpredsedniški kandidat Mike Pence je med republikanskimi volivci bistveno bolj priljubljen od Donalda Trumpa. | Foto: Reuters Republikanski podpredsedniški kandidat Mike Pence je med republikanskimi volivci bistveno bolj priljubljen od Donalda Trumpa. Foto: Reuters

Ustava ZDA ponuja elegantnejšo pot naprej. Po 20. členu začne mandat novemu predsedniku teči 20. januarja opoldne. Trump bi tedaj svečano zaprisegel, nato pa nemudoma odstopil. Po 25. členu ustave predsedniški mandat v takšnem primeru prevzame podpredsednik, torej Pence. Republikanski volivci, ki Trumpa ne podpirajo, bi tako le na glasovnici podprli Trumpa, vedoč, da bo njihov predsednik pravzaprav postal Pence.

Bi Trump obljubo sploh izpolnil?

Seveda se republikanski volivci upravičeno sprašujejo, ali bi Trump svojo obljubo tudi izpolnil, piše Wall Street Journal. Kongres lahko sproži postopek odstavitve predsednika (tako imenovani impeachment). Ni pa povsem jasno, tako politično kot pravno, ali neuresničena odstopna obljuba predstavlja dovolj velik razlog za odstavitev predsednika, še piše časnik.

In kaj bi se zgodilo z izpraznjeno podpredsedniško funkcijo? Pence lahko za svojega namestnika že pred samimi volitvami predlaga kandidata. V skladu z ustavo mora Penceovega podpredsedniškega kandidata potrditi večina kongresnikov.

Trump zatrjuje, da se kandidaturi ne bo kar tako odpovedal. A če bo njegova priljubljenost v prihodnjih dneh padala, bi v odstopu vendarle prepoznal boljšo možnost kot pa ponižujoč poraz. Tudi če republikanci v vsakem primeru izgubijo, lahko Trump odgovornost opraviči z besedami, da bi volitve dobil, če ga ne bi prisilili k odstopu, še piše časnik.

Po objavi posnetkov so se pojavile tudi špekulacije, da bi utegnil Pence odstopiti kot podpredsedniški kandidat. Danes je Pence za televizijo CNN to zanikal.
Ne spreglejte