Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2016,
8.14

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Donald Trump ameriške volitve Hillary Clinton Melania Trump

Sobota, 8. 10. 2016, 8.14

6 let, 6 mesecev

Je Donald Trump že izgubil predsedniške volitve?

Republikanci na nogah: Trump je šel predaleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Washington Post je v petek objavil videoposnetek, na katerem republikanski predsedniški kandidat Donald Trump leta 2005 voditelju oddaje Billyju Bushu razlaga, da lahko zaradi slave ženskam počne vse. Nekateri vidni republikanci so Trumpa zaradi spornih izjav že pozvali k odstopu.

Ameriški nepremičninski mogotec Donald Trump se na posnetku hvali, da skuša "po....ti" vsako lepo žensko, ki pride mimo, da jih grabi za "pi..e", kar mu večinoma dovolijo, ker je slaven. Pogovor Trumpa, takrat sveže poročenega s slovensko manekenko Melanio, in nečaka nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha starejšega, so objavili vsi ameriški mediji.

Trump ženske kar poljublja, nič ne čaka

Trump na videoposnetku kramlja z Bushem na poti do studia, kjer snemajo televizijsko oddajo. Razlaga mu, da pozna eno od žensk, ki ju bo sprejela, in pravi, da jo je poskušal "položiti doma na Floridi, vendar mu ni dala", čeprav jo je celo peljal v trgovino s pohištvom. Trump razloži, da je bila ženska poročena, da se je spravljal nanjo, vendar ni bil uspešen. Mimogrede je komentiral njeno umetno oprsje. 

"Bodimo pošteni. Živimo v realnem svetu. Nikoli nisem trdil, da sem popoln, ali se pretvarjal, da sem kaj drugega. Povedal sem stvari, ki jih obžalujem, in besede v tem deset let starem posnetku so del tega," je v opravičilo dejal Trump. | Foto: Reuters "Bodimo pošteni. Živimo v realnem svetu. Nikoli nisem trdil, da sem popoln, ali se pretvarjal, da sem kaj drugega. Povedal sem stvari, ki jih obžalujem, in besede v tem deset let starem posnetku so del tega," je v opravičilo dejal Trump. Foto: Reuters

Razlaga tudi, da mu je Melania dovolila iti na snemanje, čeprav je vedela, da bo tam veliko lepih žensk. Trump doda, da si ne more pomagati, ker ga lepe ženske avtomatično privlačijo in jih kar poljublja, nič ne čaka, saj mu kot zvezdniku dovolijo vse.

Bill Clinton je govoril še hujše stvari

Trump je na objavo posnetka dejal, da je šlo le za šaljiv pogovor med dvema moškima in dodal, da mu je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton med igranjem golfa povedal še veliko hujše stvari. Kljub opravičilu – "Če sem koga užalil, se opravičujem," je dejal – to ni umirilo strasti.

Je Donald Trump že izgubil predsedniške volitve?

Opravičilo newyorškega nepremičninskega mogotca pa morda ne bo dovolj, da bi 32 dni pred volitvami rešil svojo predsedniško kampanjo, ugotavlja CNN. Razkritje ne bi moglo priti v bolj neprimernem času. Trump se bo namreč jutri na soočenju pomeril z demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

Novica o Trumpovem odnosu do žensk je v ameriški javnosti močno odmevala, celo tako, da je v medijih zasenčila poročanje o orkanu Matthew, zaradi katerega so na Floridi umrli štirje ljudje, na Haitiju pa več kot 800. Tudi obtožbe ZDA, da je Rusija s hekerskimi napadi želela vplivati na ameriške volitve, v medijih niso dobile kaj dosti pozornosti. 

Trump: Nikoli nisem trdil, da sem popoln

Nekaj ur pozneje je predsedniški kandidat objavil minuto in pol dolg video z novim opravičilom, kjer pa spet ni mogel mimo napada na Clintona. "Bodimo pošteni. Živimo v realnem svetu. Nikoli nisem trdil, da sem popoln, ali se pretvarjal, da sem kaj drugega. Povedal sem stvari, ki jih obžalujem, in besede v tem deset let starem posnetku so del tega. Izrekel sem jih, ni bilo prav in se opravičujem," je dejal ter obljubil, da bo v prihodnje boljši človek in ne bo več razočaral.

Izjavo je nadaljeval z besedami, da je video le odvračanje pozornosti od pravih vprašanj, s katerimi se srečuje Amerika, ki izgublja delovna mesta in je manj varna kot pred osmimi leti. "Hillary Clinton in njeni so uničili državo. Izrekel sem neumne besede, ampak je velika razlika med besedami in dejanji drugih. Bill Clinton je zlorabljal ženske, Hillary Clinton pa je žrtve sramotila in zastraševala. O tem bomo še govorili in vidimo se v nedeljo na soočenju," je sklenil Trump.

Od Trumpa zahtevajo odstop

Prvi ga je k odstopu pozval nekdanji guverner Utaha John Huntsman, sledili so senatni kandidat iz Illinoisa Mark Kirk, nato nekdanji guverner New Yorka George Pataki, politični direktor Trgovinske zbornice Rob Engstrom, nekdanja članica administracije pri Ronaldu Reaganu Linda Chavez, republikanska komentatorka Ana Navarro in številni drugi. Zahtevajo, da Trump odstopi in ga da zamenja republikanski podpredsedniški kandidat Mike Pence.

Pence je v petek skoraj dobesedno bežal pred novinarji, republikanci, ki so do zdaj podpirali Trumpa, pa prav tako. Po razmisleku so nekateri, kot je vodja senatne večine Mitch McConnell, Trumpa obsodili in zahtevali resno opravičilo, vendar podpore kandidatu niso umaknili.

Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je odpovedal današnji prvi skupni nastop s Trumpom v Wisconsinu, Trump pa je sporočil, da ostaja v New Yorku in se bo pripravljal na nedeljsko soočenje z demokratko Hillary Clinton.

Nekdanji guverner Floride Jeb Bush meni, da za to, kar je na videu, ni opravičila. Senatna kandidatka iz New Hampshira Kelly Ayotte, ki je pred dnevi Trumpa postavila za vzor otrokom, je sporočila, da so izjave povsem neprimerne in žaljive. Celo predsednik Nacionalnega odbora republikanske stranke Reince Priebus je Trumpa obsodil in dejal, da se tako ne sme govoriti o nobeni ženski.

Clintonova zgrožena

Kampanja demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton je nemudoma objavila kratko izjavo: "Grozljivo. Temu človeku ne smemo dovoliti, da postane predsednik," nato pa prepustila zadevo medijem. Njen podpredsedniški kandidat Tim Kaine je dejal, da mu gre na bruhanje. "Moral bi biti šokiran ali presenečen, vendar moram priznati, da na žalost nisem," je dejal Kaine.

Ne spreglejte