Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 6. 2011,
18.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Silvio Berlusconi vlada alternativa

Torek, 21. 6. 2011, 18.14

8 let

Berlusconi senatu: Ni alternative moji vladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijanski premier Silvio Berlusconi je v govoru v senatu poudaril, da trenutno ni politične alternative njegovi desnosredinski koaliciji.

Ta je po njegovem mnenju edina, ki lahko Italiji zagotovi politično stabilnost in zanesljivost na mednarodnem parketu. Zato si bo še naprej prizadeval za konsolidacijo.

Predstavil je nov program vlade

Berlusconi je pred zgornji dom parlamenta stopil na zahtevo italijanskega predsednika Giorgia Napolitana. Slednji je namreč od vlade zahteval, naj pred obema domovoma poroča o novih razmerjih moči v svojih vrstah.

Berlusconi je v luči hudih porazih na nedavnih referendumih in lokalnih volitvah ter rekordno nizke podpore vladi imenoval devet novih podsekretarjev. Nekateri med njimi so bili izvoljeni iz vrst opozicije in so šele v zadnjih mesecih prestopili v Berlusconijev tabor. Pred poslansko zbornico bo premier stopil v sredo, že pred današnjim nastopom pa je dal vedeti, da bo v obeh domovih parlamenta predstavil nov program vlade. To je danes v senatu tudi storil.

"Koalicija je enotna pri vrednotah"

Še prej pa je izrazil prepričanje, da je koalicija, ki jo tvorita njegovo Ljudstvo svobode in Severna liga, enotna pri skupnih vrednotah. V Severni ligi sicer vedno bolj pritiskajo na premiera, naj sprejme ukrepe v korist njenih volivcev, predvsem na področju davkov.

A Berlusconi je zagotovil, da je koalicija odločena ostati na oblasti do izteka mandata spomladi 2013. Opozicija je Berlusconija v zadnjih tednih po omenjenih volilnih porazih večkrat pozvala k odstopu.

"V interesu vseh je, da izpeljemo mandat do konca" V senatu je premier tudi posvaril, da bi vladna kriza za Italijo pomenila katastrofo. "V interesu Italijanov je, da se ta mandat izpelje do konca in da so javne finance urejene," je dejal Berlusconi. Kot je poudaril, je njegova vlada zaslužna za to, da je primanjkljaj pod nadzorom. "Naša gospodarska politika je državo rešila pred zlomom," je dejal.

Glavna naloga: Stabilnost javnih financ

Berlusconi je tudi poudaril, da je stabilnost javnih financ njegova glavna naloga. Zato bo njegova vlada še pred poletjem sprejela nov paket varčevalnih ukrepov. Poleg tega bo njegov kabinet sprejel tudi reformo davčnega sistema in načrt za razvoj juga Italije.

Potem ko so se volivci nedavno na referendumu izrekli proti načrtom vlade o postavitvi jedrskih elektrarn, ki bi skrbele za boljšo energetsko oskrbo države, si vlada po besedah Berlusconija prizadeva za novo energetsko politiko. Italija bo tako več vlagala v obnovljive vire energije in raziskave na tem področju.

"Ne nameravam večno vladati"

Berlusconi je tudi zagotovil, da ne namerava večno vladati. Od politike se bo poslovil, ko bo v Italiji oblikoval veliko, liberalno in transparentno stranko, katere navdih bo Evropska ljudska stranka in ki bo lahko predstavljala trdnjavo svobode in demokracije.

Vlada je prestala glasovanje o nezaupnosti Berlusconijeva vlada je sicer tudi uspešno prestala glasovanje o zaupnici v spodnjem domu parlamenta. Vlada je zaupnico vezala na glasovanje o zakonu o vrsti ekonomskih reform, zanjo pa je glasovalo 317 proti 293 poslancev. To je bilo doslej že 44. glasovanje o zaupnici, odkar je leta 2008 oblast v Italiji prevzela Berlusconijeva vlada.

Ne spreglejte