Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2013,
15.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Egipt

Ponedeljek, 29. 7. 2013, 15.43

8 let

Ashtonova v Egiptu pomaga pri reševanju politične krize

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je na obisku v Egiptu, kjer se srečuje s predstavniki vlade in opozicije.

Po prihodu v nemirno državo se je najprej srečala s podpredsednikom za mednarodne zadeve Mohamedom El Baradejem. Po srečanju so iz njegovega urada sporočili, da je El Baradej poudaril, da egiptovske oblasti delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi mirno rešili trenutno krizo.

Z El Baradejem se bo srečala še enkrat Ashtonova se bo znova srečala z El Baradejem po pogovorih z drugimi predstavniki, med drugim z začasnim predsednikom Adlijem Mansurjem in predstavniki Muslimanske bratovščine odstavljenega predsednika Mohameda Mursija. Srečala se je tudi z zunanjim ministrom Nabilom Fahmijem, ki je v načrtu, objavljenem po odstavitvi Mursija, izpostavil "pomen sprave in sodelovanja vseh političnih sil".

Ashtonova je pred tem napovedala, da bo egiptovske sogovornike pozvala k "celoviti vključujoči tranziciji, vključno z Muslimansko bratovščino". Politično krilo Muslimanske bratovščine, stranka Svoboda in pravičnost, je potrdilo, da se bodo njegovi predstavniki sestali z Ashtonovo na podlagi "ustavne legitimnosti in v prizadevanjih za končanje vojaškega udara".

Na obisku v Egiptu že drugič Visoka predstavnica EU-ja je prva diplomatka iz tujine, ki je obiskala Egipt po krvavem nasilju pretekli konec tedna, v katerem je bilo ubitih več deset ljudi. To je že njen drugi obisk v državi po odstavitvi predsednika Mursija 3. julija.

Mursijevi privrženci so sicer napovedali nove proteste proti odstavitvi Mursija. Zavezništvo islamskih skupin, ki organizira zborovanja, je pozvalo protestnike, naj se podajo pred poslopja varnostih sil, pozvalo pa je tudi k "pohodu milijona".

Ne spreglejte