Sreda,
27. 6. 2018,
7.12

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

tožba ločevanje otrok od staršev prebežnik Donald Trump

Sreda, 27. 6. 2018, 7.12

5 let, 10 mesecev

Ameriške zvezne države v tožbo zaradi ločevanja otrok od staršev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Ločevanje otrok od staršev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Sedemnajst ameriških zveznih držav na čelu s prestolnico Washington je na zveznem sodišču v Seattlu v torek vložilo tožbo proti politiki vlade ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ločuje otroke in starše na ameriško-mehiški meji. Tožba zavrača Trumpov izvršni ukaz proti ločevanju družin kot navidezen in brez smisla ter pravnih posledic.

Zvezni sodnik v San Diegu Dana Sabraw je v torek zvečer vladi ukazal, da mora odvzete otroke, mlajše od petih let, v 14 dneh najti in vrniti staršem, starejše od petih let pa v 30 dneh. Trumpova ekipa se lahko na sodnikov ukaz pritoži.

Vrhovno sodišče
Novice Vrhovni sodniki pritrdili Trumpu: Prepoved je upravičena

 

Predstavniki zveznih držav: Trumpova politika je protiustavna 

Zvezne države medtem v Seattlu zatrjujejo, da je Trumpova politika protiustavna, ker deloma sloni na motivaciji sovraštva in želji po škodovanju priseljencem iz Latinske Amerike. Omenjena tožba ima sicer podobne možnosti za uspeh, kot so jih imele tožbe proti Trumpovi prepovedi prihoda muslimanov v ZDA.

Zvezne države v tožbi ugotavljajo, da predsednikov izvršni ukaz o prepovedi ločevanja otrok od staršev ne bo združil več kot dva tisoč otrok s starši, hkrati pa ne bo preprečil prihodnjih ločitev.

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden podpisal ukaz proti ločevanju otrok od staršev na ameriško-mehiški meji. | Foto: Reuters Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden podpisal ukaz proti ločevanju otrok od staršev na ameriško-mehiški meji. Foto: Reuters

Veljavna zakonodaja namreč prepoveduje zapiranje otrok za več kot 20 dni. Dokler bo Trump nadaljeval svojo politiko ničelne tolerance do nezakonitih prehodov meje, se bo problem po mnenju poznavalcev nadaljeval.

Melania Trump
Novice Melanii uspelo omehčati Trumpa

Problem se bo nadaljeval kljub Trumpovemu izvršnemu ukazu

Problem je nastal aprila, ko je ameriški pravosodni minister Jeff Sessions odločil, da bodo vse polnoletne tujce, ki nezakonito prestopijo državno mejo, obravnavali kot kriminalce in jih kazensko preganjali.

Ker nekateri prebežniki bežijo v ZDA z otroki in ker zakon prepoveduje zapiranje otrok za več kot 20 dni, so staršem otroke odvzeli in jih namestili v ločene prostore. V 20 dneh so morale ameriške oblasti poiskati njihove rejnike ali sorodnike.

Ko bo minilo 20 dni od Trumpovega izvršnega ukaza, podpisanega preteklo sredo, bo po poročanju ameriških medijev spet nastal problem, kam z otroki, ki so jih v ZDA zdaj teden dni zapirali skupaj s starši.

Ministrstvo za domovinsko varnost je v torek sporočilo, da nekaj časa ne bo več vodilo politike ničelne tolerance. Razlog za to naj bi bilo pomanjkanje namestitvenih kapacitet. Hkrati primanjkuje tudi sodnikov, potrebnih za izvajanje kazenskega pregona.

Novice Otroke ločujejo od staršev in jih nameščajo v kletke #foto #video

Predlog imigracijske politike nima podpore konservativnih republikancev

Predstavniški dom kongresa bo danes glasoval o predlogu imigracijske reforme, vendar pa omenjeni predlog nima podpore konservativnih republikancev. Demokrati na drugi strani ne nameravajo popustiti in privoliti v 25 milijard dolarjev za Trumpov zid na meji z Mehiko.

Če bo predlog zakona na koncu propadel, se bodo republikanci in demokrati začeli pogajati o obližu oziroma predlogu zakona, ki bi vendarle prepovedal ločevanje družin ter zahteval ponovno združitev že ločenih staršev in otrok.

Ameriška prva dama Melania Trump namerava v prihodnjih dneh spet obiskati enega od centrov za pridržanje beguncev in priseljencev, kot je to storila pretekli teden.