Torek,
6. 10. 2015,
7.03

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

otroška srčna kirurgija

Torek, 6. 10. 2015, 7.03

6 let, 7 mesecev

Zdravstveni svet jutri o otroški srčni kirurgiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V UKC Ljubljana so ministrstvu za zdravje predlagali začasno ukinitev programa otroške srčne kirurgije, ker ne morejo zadostiti mednarodnim standardom.

Iz UKC so zdravniški zbornici in ministrstvu za zdravje poslali dokumentacijo, ki so jo pogrešali v okviru zunanjega strokovnega nadzora nad otroško srčno kirurgijo. Komisija, ki je izvedla nadzor, je namreč ugotovila, da manjka več kot 15 odstotkov dokumentacije.

Hkrati so v največji slovenski bolnišnici ministrstvu za zdravje predlagali, da se do nadaljnjega ustavi program otroške srčne kirurgije, v Delu piše Milena Zupanič.

Hojker: Zaustavitev otroške srčne kirurgije le ena izmed možnosti Strokovni direktor UKC Sergej Hojker pravi, da je zaustavitev programa otroške srčne kirurgije le ena od možnosti, ki jih je vodstvo UKC predlagalo ministrstvu za zdravje in zdravniški zbornici. Po njegovem mnenju ustavitev programa ni najboljša rešitev, a odločitev prepuščajo politiki in stroki, želi pa si širšega konsenza.

Odločila bo ministrica UKC bi moral imeti ves čas na razpolago vsaj dva izšolana kirurga za operacije otroških src, v Sloveniji pa ni niti enega usposobljenega kirurga te specialnosti, še piše Delo. Po mednarodnih smernicah bi moral imeti center otroške kardiokirurgije na leto vsaj 250 na srcu bolnih otrok, ki potrebujejo operacijo, a je bilo v zadnjih treh letih v Sloveniji le od 88 do 98 bolnih otrok na leto. Zaradi tega in pomanjkanja materialnih potencialov so v UKC presodili, da ne morejo slediti jasno opredeljenim strokovnim priporočilom za doseganje mednarodnih standardov.

Odločitev o tem, ali bodo program ukinili, bo sprejela ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

UKC je v preteklosti program začasno preusmerjal v München.

Komisija ugotovila številne nepravilnosti Mednarodna komisija je v svojem poročilu o programu otroške srčne kirurgije v obdobju 2007–2014 razkrila številne nepravilnosti in napake.

Nadzorna komisija je ugotovila, da je bila varnost bolnikov v okviru otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana resno ogrožena. Zaradi odsotnosti dokumentacije, ki je vodstvo UKC ni posredovalo komisiji, so rezultati umrljivosti in obolevnosti morda zelo izkrivljeni, je ugotavljala komisija.

Komisija je ugotovila še, da bi bilo mogoče preprečiti smrt štirih bolnikov, ki so jih v okviru programa operirali leta 2012. V tem letu naj bi sicer operirali še 12 bolnikov, katerih dokumentacije komisija ni prejela do včeraj.