Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 4. 2013,
13.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

brezposelnost revščina

Torek, 23. 4. 2013, 13.30

8 let

Zbornica opozarja na rastočo brezposelnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na seji so se zbrali člani upravnega odbora Območne zbornice za Gorenjsko in razpravljali tudi o poslovanju gorenjskega gospodarstva.

Gorenjsko gospodarstvo je v dvanajstih mesecih lanskega leta v primerjavi z letom prej izvozilo za dobre 3 odstotke več, uvozilo pa za dober odstotek manj blaga. Delež gorenjskega izvoza v slovenskem pada že od leta 2004. Delež Gorenjske se slabša tudi pri uvozu.

Najpomembnejši zunanjetrgovinski partnerji v izvozu regije še vedno ostajajo Nemčija, Italija, Avstrija, pridružujeta se jim Hrvaška in Poljska. Obeti glede treh najmočnejših partneric ostajajo skromni tudi v letošnjem letu, kar predstavlja dodatno omejitev za rast. Na uvozni strani sta poleg Nemčije, Italije in Avstrije pomembni partnerici še Nizozemska in Rusija.

Konec lanskega leta je bilo na Gorenjskem skoraj 9 tisoč brezposelnih oseb, stopnja registrirane brezposelnosti pa je znašala slabih 10 odstotkov. Zaskrbljujoč je podatek, da število brezposelnih v regiji raste hitreje kot v Sloveniji. Vse več je iskalcev zaposlitve v tujini, predvsem med mladimi. Na Gorenjskem je delež iskalcev prve zaposlitve slabih 12 odstotkov, delež mladih do 26 let dobrih 11 odstotkov, delež starih 50 let in več pa skoraj 37 odstotkov. Delež žensk med brezposelnimi je 46, delež dolgotrajno brezposelnih pa 35 odstotkov.

Največ delovnih mest so izgubili v predelovalnih dejavnostih, sledita gradbeništvo in trgovina. Pričakovanja za leto 2013 niso obetajoča, z reformo trga dela in pokojninsko reformo, kot kaže, ne bomo dosegli dejanske sprostitve zaposlovanja. V letošnjem januarju beležijo že 10,3 odstotno stopnjo brezposelnosti v regiji. Na področju turizma je bilo v turističnih nastanitvenih objektih na Gorenjskem evidentiranih slabih 633 tisoč prihodov turistov, kar je za dobre 4 odstotke več kot leto prej in dober milijon 600 tisoč njihovih prenočitev, kar je dober odstotek več kot leto prej. Še vedno je približno četrtina vseh prihodov in prenočitev ustvarjena v gorskih turističnih krajih.

Ne spreglejte