Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 8. 2014,
20.09

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ebola

Četrtek, 14. 8. 2014, 20.09

4 leta, 11 mesecev

Zaradi ebole izredne razmere še v Gvineji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zahodnoafriški državi Gvineji, kjer je doslej zaradi ebole umrlo 377 ljudi, so v sredo razglasili izredne razmere.

Izredne razmere so že pred tem razglasili v Sierri Leone, Liberiji in Nigeriji. Smrtonosni virus je po dosedanjih podatkih terjal že 1.069 življenj, z njim se je okužilo že skoraj dva tisoč ljudi. Najbolj prizadetim od 800 do tisoč odmerkov eksperimentalnega cepiva Kanadski minister za zdravje Rona Ambrose je medtem sporočil, da bo Kanada prek Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) najbolj prizadetim afriškim državam dobavila od 800 do tisoč odmerkov eksperimentalnega cepiva VSV-EBOV proti eboli, ki je pokazalo dobre rezultate pri testiranju na živalih, a ni bilo še nikoli preizkušeno na ljudeh.

Za to so se odločili po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija v torek sporočila, da je uporaba eksperimentalnih zdravil in cepiv pri bolnikih, okuženih s smrtonosnim virusom ebole, etična.

Prizadete države prav tako pričakujejo pošiljko do tisoč odmerkov eksperimentalnega zdravila ZMapp iz ZDA, ki je dvignilo upanje, da bodo lahko z njim rešili stotine okuženih s to boleznijo.

Ameriški farmacevt v regijo že poslal vse zaloge zdravila Ameriški farmacevt Mapp Biopharmaceutical, ki stoji za serumom ZMapp, je v regijo že poslal vse zaloge zdravila, ki so jih imeli. Obenem so poudarili, da je učinkovitost zdravila daleč od preverjene in da so njegove zaloge izjemno omejene. A kot kaže, ima ZMapp pozitivne učinke na dva Američana, ki sta se z ebolo okužila v Liberiji. SZO je medtem v sredo Kenijo označil kot državo z visokim tveganjem za širjenje ebole. V to državo na vzhodu Afrike bi virus lahko prišel zlasti zaradi številnih letal iz zahodne Afrike, ki pristajajo v Nairobiju, opozarja SZO. Iz Nigerije danes poročajo o četrti smrtni žrtvi ebole, še šest ljudi je okuženih.

Na zahodu Afrike odpovedali več letalskih poletov Na zahodu Afrike so sicer odpovedali več letalskih poletov. S ciljem omejiti širjenje okužb je Gambija odpovedala vse polete iz Gvineje, Liberije in Sierre Leone.

Slonokoščena obala je medtem prepovedala dostop ladjam iz Liberije, Gvineje, Sierre Leone in Nigerije. Zaradi tega ukrepa bo najbolj prizadeta Liberija, saj je Slonokoščena obala glavna tranzitna točka za to državo. V Monrovii se zato bojijo pomanjkanja hrane in goriva.

ZDA pa so danes družinskim članom uslužbencev svojega veleposlaništva v Sierri Leone odredile, naj zapustijo državo, da se ne bi izpostavljali eboli. Že pred tem so se za takšen ukrep odločili na ameriškem veleposlaništvu v Liberiji.

Ne spreglejte