Sreda,
22. 1. 2014,
13.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

korupcija KPK

Sreda, 22. 1. 2014, 13.39

8 let

Zanoškar: Ne bom odstopil, dokler me sodišče ne obsodi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
KPK je ugotovila koruptivno ravnanje občine Slovenj Gradec v času županovanja Zanoškarja. Občina je v tistem času zaposlila županovega sina na podlagi razpisnih pogojev, ki so mu izrazito ustrezali.

Mestna občina Slovenj Gradec je decembra 2008, ko je bil župan Matjaž Zanoškar, danes poslanec PS, objavila javni razpis za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov, in sicer za določen čas. Kot opozarjajo na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), je bil razpis objavljen "z diskriminatornim pogojem pri zahtevani poklicni izobrazbi - profesor športne vzgoje". Ta pogoj je bil namreč v nasprotju s pogoji, določenimi v pravilniku o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest v občini.

Na razpis se je prijavil en kandidat, neuradno gre za Zanoškarjevega sina, ki je izpolnjeval razpisni pogoj profesor športne vzgoje in ga je občina tudi zaposlila. Da je šlo za diskriminatorno določen pogoj, dokazuje dejstvo, da je občina z razpisom iskala profesorja športne vzgoje, z izbranim kandidatom pa je sklenila pogodbo o delu na projektu Gradnja širokopasovnega omrežja v Mislinjski in Dravski dolini, pojasnjujejo v komisiji. Odločitev o izbiri in zaposlitvi kandidata je sprejela takratna direktorica občinske uprave Lidija Požgan, pišejo v KPK.

Enako je KPK ugotovila v primeru zaposlitve istega županovega družinskega člana za nedoločen čas. Občina je namreč junija 2011 objavila natečaj za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov. V natečaju je bil objavljen prednosti kriterij, in sicer podeljeni certifikat " Ecqa certified project manager".

Prijavljeni in izbrani za zaposlitev za nedoločen čas je bil omenjeni županov družinski član. KPK je ugotovila, da je prišlo pri natečajnem postopku do kršitve dolžnega ravnanja, saj je prednostni kriterij oz. certifikat izrazito ustrezal omenjenemu družinskemu članu, ki je bil na razpisu tudi izbran.

Zanoškar: Nihče me ni nič vprašal Zanoškar je za Planet Siol.net zatrdil, da zaradi korupcije na občini v času njegovega županovanja ne bo odstopil s poslanskega položaja, saj poročila še ni videl.

"Res je, da sem bil takrat župan in da sem bil objektivno odgovoren za postopke, vendar tega postopka nisem vodil, ampak so ga vodile strokovne službe. Če je poročilo protikorupcijske komisije takšno, da nakazuje kakšna kazniva dejanja, potem pričakujem, da bo to odstopilo državnemu tožilstvu in da bo zadeva šla na sodišče," je pojasnil.

Dodal je še, da dokler ga ne bo sodišče obsodilo, ne bo odstopil. "A mislite, da ima KPK popolnoma prav? V tem postopku nisem sodeloval, saj me niso niti enkrat zaslišali in nisem imel priložnosti, da bo odgovarjal na vprašanja KPK," je sklenil.