David Kos

Petek,
26. 9. 2014,
10.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 26. 9. 2014, 10.29

8 let, 5 mesecev

Zanoškar bi razvoj Slovenj Gradca gradil na novih delovnih mestih

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Nekdanji župan občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar, ki se je konec leta 2011 zaradi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije raje odločil za drugo, se bo znova potegoval za položaj župana.

Kot poudarja Zanoškar, je človek zanj največje bogastvo, zato njegov volilni program temelji na sloganu Vse za dobro ljudi!. "Sem ljudski človek, zato bom vse, kar je povezano z ljudmi ter njihovim boljšim in bolj prijaznim življenjem občanov, postavljal v ospredje," pravi novopečeni upokojenec, ki se zaveda, da bo v novem mandatu ključno ustvarjanje novih delovnih mest.

Mladi zaradi pomanjkanja delovnih mesti bežijo Potencial in naravne danosti edina koroška mestna občina po njegovem mnenju že ima, treba jih je znati izkoristiti. Predvsem se bo zavzemal za zagotavljanje zaposlitev mladim, ki zdaj odhajajo na delo v tujino, predvsem v bližnjo Avstrijo. To mu ni všeč, saj se med mladimi tudi zaradi tega širi nezadovoljstvo.

Naslednji poudarek programa je ustvarjanje čistega in zdravega okolja, kamor spadajo ustrezne prometne povezave, vodovodi, kanalizacije, širokopasovne povezave in podobno. Med regijskimi projekti je izpostavil gradnjo hitre ceste na Koroško.

Evropska sredstva bo vlagal tja, od koder se bodo v največji meri vračala Zanoškar se pred sprejetjem nove finančne perspektive zaveda, da je treba strategijo občine postaviti vse do leta 2020, ko se finančna perspektiva izteče. "Evropska sredstva iz te perspektive želimo vlagati tja, od koder se nam bodo v največji meri vračala," je odločen Zanoškar. Tukaj misli predvsem na vlaganje v gospodarstvo in ustvarjanje pogojev za izobraževalne ustanove, ki se bodo povezovale z gospodarstvom in ustvarjale profile delavcev, ki jih bosta občina in država v prihodnosti potrebovali.

Na veliko novih delovnih mest Zanoškar računa tudi pri razvoju turizma. "Če bom izvoljen, se bomo v štirih letih kopali v termalni vodi," napoveduje. Med konkretnimi projekti napoveduje dokončanje glasbene šole in severozahodne obvoznice. Izziv bo aktiviranje mrtvih naložb v občini, tu izpostavlja zemljišče in vrtino termalne vode na lokaciji term ter gradnjo prve faze term.

Občinska zemljišča bi ponudil tujim investitorjem Prizadeval si bo za aktivacijo poslovne cone, kjer komunalno opremljena zemljišča čakajo na investitorje. "Z zdajšnjo ceno zemljišč ne bomo privabili investitorjev. Z znižanjem cene se je treba odpreti tujim investitorjem," je do politike aktualnega župana kritičen Zanoškar.

Za starejše občane si želi razširiti dom starostnikov, kjer bodo starejše osebe lahko jesen življenja preživljale v udobnejših apartmajih. V preteklosti so v občini zgradili precej športnih objektov, kar se jim danes obrestuje s porastom števila športnikov, želeli pa bi zgraditi še kakšen objekt več.

Zanoškar se je po 30-letni politični karieri upokojil, zato bo v primeru izvolitve župansko funkcijo opravljal volontersko. Kot zagotavlja, bo razliko med pokojnino in polno plačo profesionalnega župana namenil šolskim skladom in podaril v humanitarne namene.