Aleksandar Mićić

Petek,
29. 3. 2013,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dušan Semolič

Petek, 29. 3. 2013, 14.00

8 let

Žalosten dan za socialno državo

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je pripravila novinarsko konferenco, na kateri so podali prvi odziv na oceno učinkov izvajanja nove socialne zakonodaje.

"Po podatkih študije, ki jo je opravil Inštitut RS za socialno varstvo, je danes žalosten dan za socialno državo," je tiskovno konferenco začel izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukić. Številke so skrb vzbujajoče, saj se kljub povečani brezposelnosti, kljub povečanemu obsegu revščine in povečani globini te dostop do pravic socialnih prejemkov zmanjšuje.

Vse, kar je ugotovila ta študija, smo mi predvideli že leta 2010 Velik upad denarnih socialnih pomoči lahko pripišemo dejstvu, da so se k dohodkom družin upoštevali tudi otroški dodatki, kar je prizadelo zlasti enostarševske družine. Pri varstvenem dodatku pa je pomembno pojasniti, da se je precej zvišala starostna meja, kar je takoj pomenilo 17.037 prejemnikov, ki starostnemu pogoju niso več zadostili. Svoje pa je dodala tudi zastraševalna kampanja glede odtujitve premoženja tistim, ki bodo prejemali varstveni dodatek.

"Vse, kar je ugotovila ta študija, smo mi predvideli že leta 2010, vendar se strokovna javnost in civilna družba ni upoštevala. Zdaj potrebujemo pozitivne spremembe socialne zakonodaje. Napaka je bila že v tem, da je bilo izhodišče, da se sistem zlorablja, zdaj pa je zakonodaja taka, da sistem zlorablja pravice najbolj ranljivih skupin," je še povedal Goran Lukić in zanikal, da sta interventna zakona povzročila takšno sliko: "Interventna zakona sta samo pospešila že vgrajene težave v novi socialni zakonodaji."

Otroški dodatki niso več namenjeni otrokom in štipendije niso namenjene dijakom Romana Zidar s Fakultete za socialno delo je poudarila, da smo dosegli točko, ko otroški dodatki niso več namenjeni otrokom in štipendije niso namenjene dijakom za izobraževanje, ampak so to postala sredstva za preživetje družin. Z načinom, kot ga imamo zdaj, smo dobili sistem dobrodelnosti, ko od dobrodelnih organizacij pričakujemo, da bodo skrbele za socialno državo.

Predsednik Dušan Semolič pa je dodal, da je osnovni temelj socialne države solidarnost, ta zakonodaja pa je posegla v to načelo, zato pozivajo vlado, naj spremeni socialno zakonodajo tako, da bo te težave zmanjšala.