Andreja Lončar

Sreda,
22. 2. 2017,
11.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,68

13

Natisni članek

Združena levica Miha Kordiš vajeništvo

Sreda, 22. 2. 2017, 11.27

6 let, 7 mesecev

Zakaj si Miha Kordiš ne bi upal delavcev naslavljati s "fah idioti"?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,68

13

Miha Kordiš ZL

Poslanec Združene levice Miha Kordiš zanika, da bi delavce s tehnično in poklicno izobrazbo v državnem zboru naslavljal s "fah idioti", nemško žaljivko za ozkoglede ljudi. Želel je povedati, da si "oblast želi, da bi to bili", pravi. Zakaj mu lahko verjamemo? 

V razpravi ob sprejemanju zakona o čezmejnih storitvah je poslanec Združene levice Miha Kordiš med drugim dejal:

"Namesto da bi razvijali in izobraževali kadre za resen razvojni preboj, želi koalicija uvajati vajeništvo, se pravi proizvodnjo 'fah idiotov', in štipendirati poklice za avstrijske in nemške firme oziroma v najboljšem primeru za njihove podizvajalce, ki pa so registrirani v Sloveniji. 

Očitek je letel na zakon o vajeništvu, ki med drugim naslavlja težave delodajalcev zaradi vse manjšega vpisa na poklicne šole. Poslanci so prejšnji teden predlog potrdili in ga poslali v drugo obravnavo. Proti predlogu so v ZL, saj menijo, da zasleduje predvsem cilje delodajalcev in da ga bodo ti izkoriščali za pridobivanje cenene delovne sile.


Preberite še:

Bo novi zakon o vajeništvu rešil težave delodajalcev?


Na prvi pogled žaljiva izjava Mihe Kordiša, če sklepamo po prepisu razprave, na seji ni naletela na odziv drugih strank.  | Foto: Klemen Korenjak Na prvi pogled žaljiva izjava Mihe Kordiša, če sklepamo po prepisu razprave, na seji ni naletela na odziv drugih strank. Foto: Klemen Korenjak

Žaljivka ali nesporazum?

Kordiševa izjava pa je pozornost pritegnila, ker je poslanec – tako je vsaj razumeti na prvi pogled – profile delavcev, ki jih zakon o vajeništvu naslavlja, označil za "fah idiote". Gre za nemški izraz za "ozkogledega človeka, ki ne vidi onkraj svoje stroke", pravijo spletni viri.

Oglasil se je Primož Jelševar, podpredsednik SLS, sicer zaposlen v družinskem podjetju, ki je v javnem pismu od Kordiša zahteval opravičilo. Jelševar je v pismu ocenil, da je poslančeva izjava žaljiva in da kaže na temeljno nerazumevanje potreb slovenskega gospodarstva. Kordiš pravi, da ga njemu ni poslal.

A Kordiš zdaj razlaga, da je bila njegova izjava iztrgana iz konteksta in zlorabljena. Trdi, da iz njegove izjave v DZ ni mogoče sklepati, da s "fah idioti" enači delavce, temveč je opozoril, da "si oblast želi, da bi to bili".

Kordiš si tega ne bi upal

Na Siol.net verjamemo, da je bila izjava Kordiša napačno razumljena. Zakaj?

Miha Kordiš je poslanec v državnem zboru in iz proračuna po poročanju medijev prejema okrog 3.700 evrov bruto mesečne plače. Plačo mu prek davkov zagotavljajo tudi delavci, ki jih je v svojem nagovoru naslavljal.

Prav v Škofji Loki, od koder Kordiš prihaja in kjer so ga leta 2014 izvolili, podjetja, ki zaposlujejo pretežno delavce s tehnično in poklicno izobrazbo ter prodajajo podjetjem ali pa končnim kupcem na nemški in avstrijski trg, pomembno prispevajo k relativno ugodnemu gospodarskemu stanju. Med temi so proizvajalec izolacijskih materialov Knauf Insulation, plastičarsko podjetje Sibo G, v bližnjih Železnikih proizvajalec elektromotorjev Domel, pa pohištveno podjetje M Sora, proizvajalec tekstilij Filc, več transportnih podjetij.

Brezposelnost se je v zadnjih letih gibala okrog osmih odstotkov, decembra je bila pri 6,5 odstotka. Škofja Loka in okoliške občine pa so po nedavni analizi revije Moje Finance tvorile vrh lestvice občin, kjer se najbolje živi.

"Oblast si želi 'fah idiotov', pa naj bodo to varilci ali filozofi"

Kordiš pravi, da je s svojimi navedbami želel poudariti, da so se in se bodo delavci vedno znali upreti težnjam oblasti po teptanju kritičnega uma, kar naj bi bil namen vajeniške zakonodaje.

"Zgodovina delavske solidarnosti in upora kapitalizmu je dolga. Ljudje vedno najdejo ustvarjalne poti, da se podcenjevanju oblasti postavijo po robu, tako s prijemi delavskega boja kot s samoniklimi institucijami izobraževanja, kulture in športa, z lastnimi zadrugami in sindikati. Ravno tovrstno delavsko ustvarjalnost bi moralo naše šolstvo negovati.

Serija ukrepov, s katerimi bi politika ljudi spreminjala le v pokorno delovno silo, je obširna in niti približno omejena na poklicno in tehnično izobraževanje. Spomnimo se samo visokošolske bolonjske reforme, katere namen je prav tako proizvodnja površnih kompetenc namesto praktično in teoretsko poglobljenega znanja. Oblast, ne glede na to, kakšne barve kravato nosi, si želi 'fah idiote', pa naj bodo to varilci ali filozofi. Ampak ljudje se ne dajo kar tako: vselej najdejo način, da se takim ambicijam oblasti in delodajalcev zoperstavijo."

Kakšno pa je vaše mnenje? Bi si Kordiš upal žaliti delavce s "fah idioti"?

  • Da.
    79,26 %
    539 glasov
  • Ne.
    20,74 %
    141 glasov
Oddanih 680 glasov